Site icon K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

Med GPS på söndagspromenaden

Vill du göra en avstickare från motionsspåret eller är helt enkelt bara nyfiken på att upptäcka lite av vår förhistoria så kan waypoints till fornlämningar i din GPS vara ett tips. I våras skrev David Haskiya blogginlägget Forlämningar i din GPS, om att göra om kml-filer (google earth-fil) till gpx-filer, eller till ett format som passar din GPS, och flera positiva kommentarer ramlade in. I söndags gick jag ut i regnrusket och testade själv och det fungerade alldeles utmärkt. Jag har en äldre GPS och för den fungerade freewareprogrammet GPS-utility bra för att omvandla kml-filerna och sen ladda upp koordinaterna till GPS:en.

För en vecka sedan lades även byggnadsminnen ut i Google Earth, dock endast de statliga. Så småningom ska jag dock också lägga ut de enskilda byggnadsminnena samt Sveriges kyrkor som efterfrågades i en av kommentarerna till Davids artikel. En önskedröm är ju också att genom länk till Bebyggelseregistret eller Fornsök direkt få information om byggnaden eller fornlämningen när man står på plats. Kanske fungerar de nya mobilerna med GPS, någon som vet?


Fornborg på Ekerö (Hilleshög 69:1), Låga stenvallar skvallrar om att det en gång har legat en fornborg på platsen. Foto: Susanna Eschricht

Ny teknisk utrustning eller inte, det var hur som helst en roligare söndagspromenad med fornlämningar i GPS:en, inte minst om man vill upptäcka de lite mer okända och oskyltade spåren från det förflutna. Ett exempel är fornborgen i bilden ovan på Ekerö. För den som inte är arkeologisk bevandrad var den här bergknallen inte mycket mer …än just en bergknalle. Men när man stannade upp kunde man upptäcka låga stenvallar som skvallrade om att det här en gång har legat en fornborg.

>> Susanna Eschricht är antikvarie och jobbar med Bebeggelseregistret på Riksantikvarieämbetet

Exit mobile version