Jag letar bilder som ska illustrera olika forn- och kulturlämningstyper och ibland stöter man på guldkorn i bilddatabasen Kulturmiljöbild. Databasen innehåller bilder som sträcker sig över hundra år och innehåller mycket sevärt.
I lämningstypen kolningsanläggning ingår lämningar efter anläggningar där man tillverkat träkol. Det kan röra sig om lämningar efter kolmilor men även kolningsgropar och kolningsugnar. Med undantag för en och annan rekonstruktion så är kolmilornas tid förbi. Dessutom gör sig resterna efter milorna inte särskillt bra på bild så det var med glädje som jag hittade nedstående bilder när jag sökte bland Carl Gustaf Rosenbergs och Mårten Sjöbecks bilder (klicka på bilderna för att se dem i större format). Även om jag egentligen letade bilder efter lämningarna efter kolningen som man kan se ute i skogen idag så skadar det aldrig att visa exempel på hur det kunde se ut när platsen brukades aktivt.
Kolning i Mora socken i Dalarna. Foto: Carl Gustaf Rosenberg, Okänt datum.
Kolning i Mora socken i Dalarna. Foto: Carl Gustaf Rosenberg, Okänt datum.
En kolmila i Laxå socken i Närke. Foto: Mårten Sjöbeck, 1931.
För att se fler bilder av Rosenberg och Sjöbäck så väljer du ”avancerad sökning” i Kulturmiljöbild och väljer sedan att söka på respektive fotograf under ”fotograf”.
>> Johan Carlström jobbar med Kulturmiljöportalen på Riksantikvarieämbetet.