K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

Nytt om Platsrs utveckling

Skylt med texten "Work in progess"
Foto: Blumpy (CC-by)

Denna vecka har vi återigen testat lite funktioner på Platsr samt bett om åsikter om upplägg, till exempel hur man på ett enkelt sätt kan leta upp och spara foton, föremål och information från olika databaser (museer, arkiv) via Kringla och sedan använda dessa arkivposter i Platsr. Det finns tre olika varianter:
– Spara arkivposten som ny plats
– Spara arkivposten till befintlig plats
– Bokmärka arkivpost

När du väljer att skapa en ny plats av en arkivpost, följer hjälpinformation med från Kringla, t ex miljöbeskrivning, titel och geografisk position om sådan finns angiven. Sedan kan du förstås redigera om texten och lägga till en egen personlig berättelse kring platsen eller objektet, det är ju detta som är själva grundtanken med Platsr.

När du sparar arkivposten till en befintlig plats som du redan har skapat i Platsr, gör du det för att berika platsen med exempelvis foton och länkar till arkivföremål.

Vi funderar lite på hur vi ska benämna sökfliken för arkivposter. Det som leder hittills är “Arkivföremål“, både internt i projektgruppen och via veckans testanvändare. “Museiföremål“ har också varit på tapeten men ger kanske lite felaktiga signaler: det är ju inte enbart museiföremål som du hittar under fliken, utan allt som finns i arkiven såsom platser, bilder, byggnader, runstenar osv. Har du något annat förslag? Maila in till Platsr eller skriv direkt på forumet, vi tar gärna emot synpunkter från er som ska använda Platsr.

Våra systemutvecklare på Mogul var också här i Visby för en demonstration inför åhörare, det vill säga en genomgång av systemutvecklingen hittills, och vad som är tänkt att implementera i nästa steg. Moguls demonstrationer är verkligen tydliga och pedagogiska och samtidigt kul, man får en bra övergripande bild av Platsrs utveckling och hur projektet fortlöper. En till demo kommer att hållas i Stockholm längre fram i vår.

Exit mobile version