Kvinnor och barn i skogen ”Bosque de la Alhambra” i Granada. Lokaliserat av en Flickr-medlem. Foto: Carl Curman
Nu når Riksantikvarieämbetet mer och mer ut i världen med sina bildsamlingar. Nyttan och nöjet med att visa bilder på en global och social webb som Flickr Commons blev ännu mer uppenbar den 12 augusti, då en artikel om Carl Curmans spanska fotografier från 1878 publicerades i Spaniens största dagstidning El PaÃs.
En Flickr-medlem – ”MoehAF” (Mokhtar Atitar de la Fuente) – kontaktade oss för ett tag sedan via Riksantikvarieämbetets sida på Flickr Commons. Han är bildredaktör på El PaÃs och ville skriva om Carl Curmans spanska fotografier.
Resultatet blev en utförlig artikel om bilderna, om Carl Curmans bakgrund och fotografiska verksamhet och om resan till Spanien 1878 som nygift med Calla Curman. Nyttan för Riksantikvarieämbetet med att visa bilder på Flickr och få hjälp med bildidentifikation beskrivs också.
Sacromonte i Granada. Lokaliserat av en Flickr-medlem som också identifierade gator och en kyrka på bilden. Foto: Carl Curman
Gensvaret för artikeln – som också spreds via Twitter – blev enormt. Fredagen den 13:e registrerades 26 270 enskilda visningar på Flickr Commons av Riksantikvarieämbetets bilder eller bildström. Under fredag – söndag registrerades sammanlagt över 47 000 bildvisningar.
Flera av bilderna har sedan artikeln publicerades blivit lokaliserade genom Flickr-användarnas kommentarer och i ”notes” (kommentarer som läggs in i bilderna). De har också identifierat byggnader, kyrkor, gator och annat. En diskussion pågår i kommentarer – om platser och om spanska dräkter och byggnader.
Internet är inte institutionellt eller nationellt – det är globalt. Vi söker upp världen – och världen tackar oss – inte bara konkret genom att uttrycka uppskattning, utan också genom att ge oss ny information som vi behöver för att höja kvaliteten på de samlingar vi förvaltar.
Ett annat givande möte – denna gång ett fysiskt – var ett besök jag gjorde på Library of Congress, the Prints and Photographs Division, i Washington, DC i början av juli. Där hade jag bland annat nöjet att diskutera Flickr Commons med amerikanska kollegor på den institution som tog initiativet till The Commons 2008. Vi pratade om det dagliga jobbet, om framtida planer och om våra gemensamma erfarenheter av hur otroligt bra det funkar att visa bildsamlingar på Flickr – om all hjälp vi får med taggning och bildidentifiering och om den uppskattning vi får av alla som ”bara” är jätteglada över att vi visar bilderna och delar med oss.
>> Anna Boman jobbar med bildsamlingarna och Flickr Commons på Riksantikvarieämbetet.