Site icon K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

Nytt på nätet – vecka 39

Riksarkivet tillgängliggör historiska kartor
Upptäck det historiska kulturlandskapet från 1600-talet och framåt. Du behöver en plugin installerad, DjVu
.

7 Ways Mobile Apps are Enriching Historical Tourism
Intressanta exempel på mobilappar (främst för iPhone verkar det som) som används i historik förmedling.  Det är tunnt på denna front i Sverige vad jag vet men jag tror att mycket kommer att hända det närmaste året.

Open Government Licence (OGL) for public sector information
Brittiska motsvarigheten till Riksarkivet, The National Archives ökar användbarheten av sin data genom att använda Open Government Licence (OGL) for public sector information. Detta innebär att du får göra följande med deras information (se undantag i länken ovan):
  • Copy, publish, distribute and transmit the Infomation;
  • adapt the Information;
  • exploit the Information commercially for example, by combining it with other Information, or by including it in your own product or application.

Man har kommit långt i Storbritannien när det gäller öppen data. Det ger oss andra bra best practice att använda oss av när vi tillgänggör ”vår egen” data.

Projektet Europeana Connect demonstrerar hur man kan tagga upp bilder
Riksantikvarieämbetet har bidragit med ett urval foton från Flickr Commons för en prototyp som utvecklas i det Europeana-relaterade projektet EuropeanaConnect. Prototypen visar hur användare kan annotera bilder.

Beställ bo och få den skannad!
Umeå universitetsbibliotek har  öppnat sina samlingar för onlinebeställningar. Det innebär att böcker digitaliseras och levereras elektroniskt till användaren. Det blir med andra ord beställaren som bestämmer vad som ska digitaliseras. Tjänsten omfattar naturligtvis böcker som saknar upphovsrättsskydd, huvudsakligen böcker tryckta före år 1900. Gratis? Nej! Förutom en grundavgift betalar du en avgift för varje sida som skall digitaliseras. Något pris kunde jag dock inte hitta.

Prata eller spamma?
”Beter du dig som att det är en envägskanal och bara spammar ut din reklam utan att delta i någon form av samtal är det ganska poänglöst. Det intressanta sker när du väljer att låta det sociala fokuset ta över din traditionella marknadsföring. Digital storytelling och kunskapsmarknadsföring till exempel är något jag tror att vi kommer se allt mer av de närmaste åren baserat på insikten att man som företag tjänar på det.”

Hjälpmedel att fånga berättelser vid ett fotoalbum?
Hur många gånger har man inte varit med om att man skulle vilja kunna fånga berättelser när man bläddrar igenom ett fotoalbum?

Exit mobile version