Databaser har ibland kallats för ”internets svarta hål”, de innehåller mängder med information men utan fasta länkar är de inte åtkomliga för sökmotorerna att indexera. Just nu tittar vi på om vi kan göra detta möjligt, att information som levereras till K-samsök indexeras och görs sökbar i t ex Google och Bing. Tanken är att sökroboten ska länkas till källan och skörda innehållet på sidan. Detta innebär att även information som idag inte skördas till K-samsök kommer att indexeras.
Då det finns en standard för sitemaps så har vi valt att följa denna och skapar automatiska sitemaps med K-samsöks-URL (t ex http://kulturarvsdata.se/raa/kmb/html/16001000227124) till källan från alla skördade objekt. Det har dock visat sig vara lite problematiskt i o m att sökmotorn vidarebefordras vilket inte är så populärt. Vi undersöker detta vidare.
Då en sitemap maximalt får bestå av 50 000 URL:er så skapas nya sitemaps automatiskt när den aktuella blir ”full” och länkarna till dessa samlas sedan i en sitemap index-fil. Vi kommer att köra lite testar under hösten för att se om och hur sökmotorerna indexerar.
>>Johan Carlström, projektledare för K-samsök på Riksantikvarieämbetet