K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

Konferens om statsförvaltning

I förra veckan var jag på en heldagskonferens om statsförvaltning, eller framför allt hur myndigheter och offentlig förvaltning kan samarbeta och använda nätet på ett bättre sätt än idag.

eforvaltning

Moderatorn Bo Nordlin, chefredaktör på tidningen Upphandling 24, inledde med att prata lite om hur olika vi kommunicerar. Han berättade bland annat om hans ena son som blockerade honom på MSN Messenger när Bo började förmana honom via MSN. Han berättade även hur hans andra son inte för sitt liv kunde förstå hur man kunde sätta en gräns för 5000 SMS per tankning av kontantkort. Något han gjorde av med på 21 dagar.

Första inbjudna talare var Claes Thagemark från E-delegationen som berättade vad de gör och varför. Han berättade hur lyckat Skatteverkets förflyttning av deklarationerna hade varit och att det skiljer mellan generationer hur man deklarerar. 2010 var till exempel 30-talisterna bättre på att e-deklarera än 40-talisterna.

Nummer två var Anders Tollmar från Gävleborgs landsting som pratade om utmaningen i att införa ett gemensamt ledningssystem för hela landstinget och hur man i detta samverkade med flera omkringliggande landsting. De hade på gång att man som patient kunde få läsa igenom exakt vad som kommer att göras under operationen för att sedan i efterhand följa upp om det gjordes rätt.

Jävla skitsystem

Jonas Söderström, informationsarkitekt och författare till boken Jävla skitsystem, pratade om hur 82% (enligt en undersökning) av IT-projekten ansågs misslyckade. Det som dock var än mer skrämmande var att av alla de projekt som sedan togs i bruk så var det i stort sett inga som utvärderades hur de faktiskt fungerade.

Jonas pratade mycket om Försäkringskassan och visade upp en film i hur en app skulle kunna se ut, istället för det mindre kaos som råder idag när det gäller att hålla reda på VAB-dagar och föräldrapenning.

Jag köpte Jonas bok så den får man gärna låna när jag har läst ut den.

Efter lunch

Eftermiddagen inleddes med lite information från dagens sponsorer och fortsatte med att Mikael Österlund från Justitiedepartementet berättade hur de försöker samordna informationsflödena mellan de olika myndigheterna som ingår i kriminalvården, från polisen via åklagarna och domstolarna till Kriminalvården. Det verkar vara lite av en utmaning eftersom det idag inte finns någon som helst standard eller system för utbyte av information.

På frågan hur de gjorde för att snabba på IT-utvecklingen hade en av de inblandade myndigheterna svarat att de hade flyttat faxmaskinerna två trappor ner.

Näst sist ut var Eric Thorén från Skatteverket som erkände att Skatteverket hade tänkt fel när de började med e-deklarationer. De hade utgått från att de behövde effektivisera och spara pengar och inte från vad användarna faktiskt ville ha. Men när de lade till den lilla moroten att alla som e-deklarerade fick tillbaka pengarna redan till midsommar så gick allt bra.

Det märktes att de ligger väldigt långt fram i utvecklingen och att de har insett att ju enklare det är för användaren och ju bättre service de, desto mer effektivt blir deras jobb.

Inte riktigt lika långt fram är Försäkringskassan som avslutade dagen. Gunilla Dyrhage, verksamhetsområdeschef Självbetjäning, berättade om att de analyserade vad de flesta samtalen handlade om och sedan försökte få ut den informationen på nätet istället. Något som har gått bra.

Det mest intressanta hon berättade var att de satsade väldigt mycket på sökmotoroptimering och sökordsmarknadsföring för att säkerställa att besökarna hittar den rätta information, istället för att läsa gammal och kanske felaktig information på ett forum eller liknande.

De kommer dessutom snart att finnas på Facebook och de ska även aktivera sig på Familjeliv.se och svara på frågor där.

Summering

Förutom alla föredrag så var det mycket snack i pauserna och då är det roligt att representera Riksantikvarieämbetet. Alla vet inte exakt vad vi gör men många är rätt imponerade av det som syns i sociala medier och när man berättar lite vad som händer just nu.

För att sammanfatta de budskap som kom från scenen så handlar det om samverkan mellan myndigheter och kommuner och landsting och att man inte ska satsa på ett stort system utan ha mindre system men som är standardiserade så att det blir lättjobbat.

Det pratades även mycket om att det kanske inte är myndigheterna som ska göra webbtjänsten eller appen där man hämtar myndighetsinformation utan att de ska släppas fritt. Som vi vill med K-samsök och som till exempel YR.no och Trafikverket gör.

Jag har PDF på samtliga presentationer ifall någon är intresserad. Hör av er så mailar jag över.

Exit mobile version