K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

Susan Chun på Konsten On-line

Susan Chun

Först ut på Konsten On-line var Susan Chun, museikonsult från New York. Hon berättade om sina tidigare projekt, bland annat Steve, The Museum Social Tagging Project.

Ett projekt där besökarna på nätet kan skriva in taggar på konstverken. Vilka taggar som helst. Eftersom det snabbt blev oerhört stora mängder taggar och utan några fasta ramar så har de nu tagit hjälp av University of Maryland för att på något sätt skapa ordning.

Den oerhörda mängd taggar som kom in har gett stora insikter i hur besökarna ser på konstverken. Man får reda på hur de tolkar dom, vad de tycker om dom. Det ger också intressanta kopplingar mellan verk som inte har något gemensamt. Till exempel kan ju taggen obekväm sättas på allt från möbler, till motorcyklar till målningar där personerna på bilden ser ut att ha det väldigt obekvämt. När man sedan börjar koppla ihop det här med andra system, som Flickr och Youtube, så kommer det att uppstå helt fantastiskt många fascinerande kopplingar.

Susan berättade att hon alltid har sett på Jackson Pollocks målning Autumn Rhythm som ett mästerverk, något som alla ser som ett mästerverk. Men när någon taggade målningen som piece of shit insåg hon att det inte alls var så.

Här finns en presentation som Susan har lagt upp på Slideshare om Steve.

Eftersom Susan hela tiden använde figurerna från Wizard of Oz som metaforer så avslutade hon denna del av presentationen med att The Wicked Witch (of Copyright) hela tiden hängde över dessa projekt. Men hon menade att hon kände att även där började det ändra sig till det bättre.

Balboa Parks Commons

Ett annat intressant projekt som hon jobbade på just nu är Balboa Parks Commons. Ett parkområde i Californien där de bland annat har kopplat ihop husen med bra bredband, gratis wifi i hela området med mera.

De låter även de som bor där komma in med sina skolådor med gamla fotografier. De hjälper till med att göra ett intressant urval av bilder och sedan skannas bilderna och läggs upp på sajten. De som kommer in med bilder får även utbildning i att berätta historier, att välja ut rätt bilder.
Dessutom har projektet ett öppet API.

Nästa grej Susan nämnde var San Diego Air & Space Museum som har lagt ut massor av bilder på Flickr. De bilderna får väldigt många fler träffar än deras egna sajt. De, och Susan och hennes kollegor, resonerar som så att det inte finns någon som helst anledning att inte lägga ut bilder på det här sättet. Så länge det inte dränerar verksamheten.

Susan hade massor av andra projekt på gång, men en sak hon poängterade var att se till att använda Wikipedia! Se till att redigera, ladda upp texter och bilder och se till att er information är korrekt, så att fler börjar använda det istället för att fnysa åt att det kan innehålla en massa fel.

Vi passade dessutom på att göra en liten intervju med Susan.

Här kan ni se Susans presentation på Konsten On-line

Exit mobile version