K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

Museer, arkiv och hembygdsföreningar på Platsr

En skål hallon av Ingvor Johnson. cc-by-ncEn skål hallon från Sköttas som Ingvor Johnson, en av Platsr medlemmar, delar med sig av. Licens: cc-by-nc

 

I november kom möjligheten för organisationer att skaffa ett konto på Platsr, Riksantikvarieämbetets sajt för den delen av kulturarvet som inte går att ta på som t ex berättelser, minnen, visor. Ett antal museer, arkiv och hembygdsföreningar finns nu på Platsr. Här är svaren på den utvärdering som gick ut till alla organisationer som har konto på Platsr.

Orsaker att fortsätta använda Platsr:

Museikonto på Platsr är museet in cyberspace! En besökare där är en besökare till museet! Och en tummen upp är en mycket nöjd besökare, kanske en besökare som berättar för sina vänner via facebook om en himla bra utställning som du kan uppleva genom att klicka på den här länken. Man sänker tröskeln till museibesöket avsevärt för folk som har svårt att ta sig till museet (t e x pg a ålder, avstånd, arbetstider, tidsnöd).

Utställningar/stadsvandringar lever vidare och kan fördjupas på Platsr Ett exempel på detta är Lödöse museums utställning om västsvenskar på Titanic – de lägger ut hela utställningen samt fördjupningsmaterial på Platsr där den också kan leva vidare.

“Vi har insett mervärdet i att kunna kommunicera någonting hellre än att förmedla det. Frågor och kommentarer, diskussioner verkar ge en upplevelse för besökaren på ett helt annat sätt än att läsa sig till information rätt upp och ner på t e x en hemsida eller i en utställning.“ (Marie Schmidt, pedagog på Lödöse museum).

Platsr förvaltas av någon annan och kostar bara arbetstid.

Kompetensutveckling för personalen på social media i en trygg kontext. Riksantikvarieämbetet eftergranskar och ser till att Lag om elektronisk anslagstavla efterlevs.

Sänker tröskeln för museibesökare när de vill fråga någonting. Det är lättare att skriva en fråga i ett kommentarsfält än att gå och söka upp en museianställd och ställa frågan där.

Feedback. Man ser vad som går hem hos “besökarna“ på ens museikonto på Platsr. En snabb och enkel enkät – vad får tummen upp, vad bokmärks, vad skapas det vidare kring, vilka platser hamnar i samlingar?

Marknadsföringsvinster. Både RAÄ och alla andra medlemsmuseer marknadsför, det blir en synergieffekt.

 

De som inte fortsätter att använda Platsr har problem med:

Oklara regler för sociala medier i organisationen.

Upphovsrätt på utställningsmaterial (texter och bilder).

Upphovsrätt på historiska kartor – ett önskemål är att köpa loss sådana från Lantmäteriet.

Tidsbrist (och att webbverksamhet inte prioriteras).

 

>>Sophie Jonasson arbetar med Platsr på Riksantikvarieämbetet

Exit mobile version