Site icon K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

Detta händer i K-samsök just nu och framöver

Den första februari 2012 driftsattes version 1.1 av K-samsök (läs här för att få en sammanfattning av vilka ändringar och tilläggs som gjordes). Sedan dess har vi uppdaterat dokumentationen och mappar för närvarande själva om informationen i Bebyggelseregistret mot version 1.1. I övrigt så är, vad vi känner till, SMVK med Magnus Johansson i spetsen samt kulturIT/Primus igång med att mappa om mot version 1.1.

SMVK har även implementerat K-samsök som samsökningsfunktion på sina nya webbplatser. Snyggt!

Infrastrukturen kring K-samsök – Wikipedia, UGC, auktoriteter
Med tekniken utvecklas också möjligheterna att knyta in K-samsöks information mot andra informationsmängder. En av de viktigaste är Wikipedia som fanns med från start i K-samsöksprojektet som en viktig informationskälla att ansluta till. Därför  kommer vi att under sommaren inleda arbetet med att skapa funktioner för att länka K-samsök till relevanta Wikipediaartiklar. Det ska också finnas  möjlighet att göra denna länkning manuellt och lagra dessa  länkar för återanvändning i myndighetens UGC-hub. UGC-hubben (User Generated Content) är en speciell lagringsplats för den information som användarna skapat. Det kan t ex handla om länkar eller taggar. I en förlängning ska den som vill hämta denna användarinformation från UGC-hubbens egna API.

Samarbetet med Riksarkivet och Kungliga biblioteket kring auktoriteter
Idag är inte det stora problemet att hitta information på webben utan att hitta rätt information. Ett sätt att lösa detta är att använda auktoriteter – webbplatser som definierar olika företeelser, som man kan länka till och därmed veta att man menar samma objekt. Riksantikvarieämbetet för tillsammans med Riksarkivet och Kungl. Biblioteket en dialog med Digisam kring hur denna infrastruktur bör se ut för att fungera så bra som möjligt.

Ny licensmodell
Europeanas rättighetsmodell erbjuder idag en mer heltäckande modell för olika typer av material. Det har därför blivit aktuellt att vi göra justeringar i K-samsöks existerande modell. Syftet är att K-samsöks och Europeanas modeller så långt som möjligt är harmoniserade. Den nya modellen ska så långt som möjligt vara bakåtkompatibel med tidigare versioner.

Den största skillnaden mot tidigare är att Europeana tar höjd för att kunna skörda metadata om objekt som är skyddat av upphovsrätt eller kräver att användaren betalar för  fullständig tillgång. Ett förslag på ny modell kommer att publiceras på www.ksamsok.se. Den färdiga versionen kommer att publiceras på www.ksamsok.se/resurser/rattigheter/.

Nytt avtal/överenskommelse
På samma sätt som för licensmodellen gör vi nu även justeringar i avtalet och även här för att förtydliga samt harmonisera med Europeana. Ett utkast kommer att läggas ut på www.ksamsok.se för feedback och återkoppling. När detta är godkänt kommer nya avtal att skickas ut för påskrift. Förändringarna går i korthet ut på:

För att skilja på metadata och t ex digitala bilder så kallar vi det senare just nu för “content“ då det är detta begrepp som Europeana använder. Förslag på bättre benämning mottages gärna.

LIDO, EDM och CIDOC-CRM
För att underlätta leverans mot K-samsök jobbar vi även med att mappa K-samsök mot  standardformaten LIDO, EDM och CIDOC-CRM. Inga av dessa kan levereras vidare av K-samsök idag.

Kort genomgång:

Port mot LSH/MuseumPlus
Koden till den port som Riksantikvarieämbetet utvecklade för att kunna skörda data från LSH/MuseumPlus finns publicerad här: http://www.ksamsok.se/om-k-samsok/att-leverera-data/

Nytillskott i K-samsök
Senaste nytillskottet till K-samsök är Livrustkammarens, Skoklosters slotts och Hallwylska museet. LSH har även poster om personer och händelser vilket de kommer att leverera när de mappat mot K.samsök 1.1. Åtkomsten till personer och händelser var skälet till att Riksantikvarieämbetet bidrog till att utveckla porten till MuseumPlus-museerna.

Nyanställda – Marcus Smith
Marcus Smith började att jobba på Riksantikvarieämbetet i Visby den andra april. Han kommer närmast från The Council for British Archaeology i York och kommer framför allt att jobba med frågor kring att effektivisera hanteringen av den information som föds inom arkeologin, framför allt aggregerad information om undersökningar (“undersökningsregister“) samt lagring av fältdokumentation (ffa GIS dataset). I och med att denna data ska länkas till innehållet i K-samsök kommer Marcus att arbeta en del med K-samsök och då framförallt med kulturmiljödata.

Europeana
I år har två Europeanarelaterade projekt startats där svenska museer deltar; Europeana Fashion och Partage Plus. Projekten är på olika sätt kravställare på K-samsök och vi får se på vilket sätt det påverkar K-samsöksarbetet i övrigt. Vi ser gärna att vi i god tid får signaler om  tidsåtgång eller behov av systemutveckling för att kunna planera och prioritera. Även våra resurser är ändliga.

Exit mobile version