K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

Samlingsforum 2013

Nick Poole från Collections Trust talar på Samlingsforum. Foto: Lars Sjöqvist/Värmlands Museum.
Nick Poole från Collections Trust talar på Samlingsforum. Foto: Lars Sjöqvist/Värmlands Museum.

För fjärde året i rad samlades museifolk för att diskutera samlingsfrågor på Samlingsforum den 21-22 november. I år var arrangemanget ett samarbete med Värmlands Museum och Riksförbundet Sveriges Museer och vi var drygt 130 deltagare som hade nöjet att få tillbringa två intensiva och inspirerande dagar på Värmlands Museum i Karlstad. Årets tema var God samlingsförvaltning.

Nick Poole från Collections Trust  inledde med att ställa frågan vad som gör ett museum till ett riktigt bra museum – hur kändes den där första fantastiska museiupplevelsen? Ett bra museum använder god samlingsförvaltning för att knyta samman föremål, erfarenheter, fakta och berättelser för att skapa ögonblick – “moments of wonder“, säger Nick Poole.

Freda Matassa, museikonsult baserad i London, gav en brilliant lektion i det grundläggande maskineriet av samlingsförvaltning och framhöll entusiastiskt : “There is nothing like a good and efficient form“. Agnes Brokerhof från Cultural Heritage Agency of the Netherlands förklarade hur man kan använda riskhanteringsmetoder för att kunna ta välgrundade beslut om fördelning av resurserna med målet att göra största möjliga kulturvärde tillgängligt.

Hur gör man då en förvaltningsplan för samlingarna och varför är den så viktig? Annica Ewing från Historiska museet berättade om sina erfarenheter med processen att ta fram en plan och menade att en plan är viktig för att den skapar samsyn, innebär en analys av verksamheten, fungerar som kvalitetssäkring och i slutänden resulterar i effektivare förvaltning.

Fredrik Svanberg, också från Historiska museet, pratade under rubriken “Museisamlande och mångfald“ om vad som händer när små bitar av världen väljs ut av olika anledningar och samlas in och klassificeras på museet. De gamla katalogsystemen bygger på ämnesspecifik kunskap och är objektfokuserade medan dagens forskare och skolelever är intresserade av bredare tema-ingångar såsom genusfrågor och sociala frågor och det kan därför vara svårt att hitta i samlingarna.

Vi fick också höra om samlingsförvaltning i friluftsmuseer och kyrkor, tvärvetenskapligt riskanalysarbete vid Göteborgs konstmuseum och om hur den statliga utställningsgarantin fungerar. Sörmlands museum berättade hur man visat föremål ur samlingarna på nya platser. I skyltfönster under julskyltningen, i en galleria under sommaren och på ett sjukhus där många har såväl tid som behov av något intressant att fästa tankarna vid.

Många intressanta frågor dök upp på seminariet. Till exempel frågan om yrkesrollen “samlingsförvaltare“, förekommer den egentligen alls i Sverige? Vem är mest lämpad att ta ett helhetsgrepp om samlingsarbetet? Vilken utbildning behövs? Diskussionen är bara påbörjad. Ett sätt att fortsätta är att använda kulturvårdsforum http://www.kulturvardsforum.se/

En rapport med korta sammandrag av presentationerna samt länkar och tips kommer att sammanställas och finnas här i januari: http://www.raa.se/kulturarvet/foremal-och-samlingar/samlingsforum/

Några av Powerpoint-presentationerna från seminariet finns på kulturvårdsforum: http://www.kulturvardsforum.se/group/samlingsforum/page/samlingsforum-2013-god-samlingsforvaltning

Samlingsforum 2014 i Umeå

Nästa år är det Kulturhuvudstadsår i Umeå och vi är mycket glada över att i samarbete med Västerbottens museum hålla Samlingsforum 2014 med museet som värd. Vi ses i Umeå den 6-7 november 2014!

Exit mobile version