K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

CAA 2014, Paris

CAA – Computer Applications and Quantitative Methods in Archaeology – är en årlig internationell konferens för arkeologer, matematiker och dataloger om användning av digitala tekniker inom arkeologi. För några veckor sedan var jag med på den 42:a konferensen i Paris. Jag var där för att presentera Riksantikvarieämbetets arbete med DAP-programmet och för att lära mig om andra projekt – såväl pågående som avslutade – som skulle kunna ha bäring på DAP eller som vi som jobbar med DAP skulle kunna använda inom vårt arbete. (CAAs svenska avdelning hittar ni här.)

Obligatorisk bild på Eiffeltornet
Obligatorisk bild på Eiffeltornet

Min presentation om DAP handlade delvis om att presentera tankarna bakom programmet och dess syfte, men i synnerhet om våra tankar kring vokabulärer, ontologier, och masterdata för begrepp inom öppna länkade data sammanhang. Presentationen gick väldigt bra, trots något påfrestande omständigheter, men det som var mest givande var faktiskt möjligheten att träffa nya människor som har jobbat med liknande frågor och är mycket kunnigare än vad jag är. Jag fick lära mig om nya tekniker, gamla projekt som vårt arbete kan bygga på/använda, och nya projekt som vi kan förhålla oss till.

Härmed följer en kort punktlista över de projekt och presentationer som jag tyckte var av mest intresse för DAP:

CAA 42 i Paris var en mycket lärorik konferens; det var bra att kunna presentera DAP internationellt och få bra feedback från folk som har jobbat med sådana frågor längre än vi, och att höra om andra projekt som kan ha bäring på vårt arbete. Jag ser fram emot CAA 2015!

Exit mobile version