K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

Digikult visar hur stor digitaliseringen av kulturarvet har blivit

Publik_på_Digikult
Publik på Digikult-konferensens första dag, mars 2014. Foto: Lennart Guldbrandsson (CC-BY-SA 3.0)

Det märks att digitaliseringen av kulturarvet har blivit en angelägenhet för fler kulturarvsinstitutioner de senaste åren.

Ett tecken är att den praktiskt inriktade digitaliseringskonferensen Digikult har fått stänga förköpet allt tidigare varje år. Första året gick det nästan att komma in genom att köpa biljetter i dörren. I år, tredje gången konferensen körs, fick biljettförsäljningen stänga nästan tre veckor innan konferensen. Tyvärr är platserna på Göteborgs Stadsmuseum begränsade. Men varje presentation filmas och läggs ut under en fri licens, och även presentationens bildspel läggs ut på Digikults webbplats. Det gör att de institutioner och individer som inte fick biljetter ändå kan ta del av de råd och tips som talarna delar med sig av. För den som vill samtala finns också gott om möjligheter, exempelvis på Digikults Facebook-sida. Twitter-hashtaggen #digikult lär lysa upp den 25-26 mars, ännu mer än förra året.

Ett annat tecken är att Digikult i år får besök av politiker på högre poster. Förra året fick konferensen besök av Piratpartiets partiledare och Västra Götalands arkivnämnds vice ordförande. I år deltar kulturministern Alice Bah Kuhnke som inledningstalare, tillsammans med riksantikvarien Lars Amréus. De åtföljs av ett digert program, där såväl arkivering av digitalt material och massdigitalisering som digitalisering av film och digitala utställningar ingår. Digisam kommer också att presentera en lägesrapport och blicka framåt. Jämfört med tidigare år figurerar fler internationella gäster.

Digikult är inte den enda digitaliseringskonferensen, men det är en bra barometer på hur det går med digitaliseringen.

// Lennart Guldbrandsson, Wikimedia Sveriges representant i Digikults arrangörsgrupp

Exit mobile version