K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

Europaåret för kultuarv 2018: “Kulturarvet – nyckeln till framtiden“ invigt i Region Gävleborg

Region Gävleborg är först ut i Sverige med att presentera sin samlade satsning under Europaåret för kulturarv 2018: “Kulturarvet – nyckeln till framtiden“

Europaåret för kulturarv äger rum runt om i hela Europa under 2018. Massor av aktiviteter och projekt kommer att ske inom ramen för året. Det är ett EU-initiativ för att betona kulturavets betydelse för den kulturella mångfalden och interkulturell dialog. Tanken är att året ska fungera som en gemensam kommunikationsplattform för att belysa redan pågående och planerade projekt men också ett avstamp för nya transnationella kulturarvsprojekt i Europa. I Sverige är det Riksantikvarieämbetet som är samordnare för året.

Gävle slotts trappa: från vänster Anna-Karin Ferm, moderator, Region Gävleborg, Gun Hedlund, kultur- och kompetensdirektör, Region Gävleborg, Ann-Louice Dahlgren, samordnare Europaåret för kulturarv RAÄ, Ulf Dernevik, politisk sakkunnig Kulturdepartementet. Foto: Region Gävleborg, CC BY

Stor invigning i två akter

Lördagen den 13 januari bjöd Region Gävleborg in till stor invigning i två akter – på dagen vid Gävle slott där landshövdingen Per Bill och regionråd Alf Nordin invigningstalade liksom Kultur- och kompetensdirektör Gud Hedlund, politisk sakkunnig vid Kulturdepartementet Ulf Dernevik och samordnare för Europaåret för kulturarv vid Riksantikvarieämbetet Ann-Louice Dahlgren.

Järvsö spelmanslag bjöd på folkmusik under invigningsdagen. Foto: Region Gävleborg, CC BY

Dryga hundratalet Gävleborgare samlades i vintervädret för att ta del av invigningsprogrammet vid Gävle slott och låta sig väl smaka av specialiteter från Gästrikland. Musikunderhållning bjöds på av Skotte musikteater (som blanda annat framförde kulning) och gruppen Folk’Avant

Slalomåkare i folkdräkt som inväntar start. Foto: Region Gävleborg, CC BY.

På kvällen förflyttades festligheterna till Järvsö backen med slalomåkning i folkdräkt, Järvsö spelmanslag, dans, mingel och ytterligare tal.

 

Ett stort antal evenemang

Under hela 2018 arrangeras ett stort antal evenemang i hela länet och som boende i Region Gävleborg har du chans att vara med och skapa programmet. På webbsidan kultuarv2108.se presenteras alla projekt och evenemang och där kan man även anmäla kommande evenemang.

Exempel på aktiviteter; barn och unga skapar en Hälsingegårdslåt på sportlovet, irakisk folkmusik i Loosgruvan, projekt om den samiska närvaron i Gästrikland och Hälsingland, hip hop festival i Gasklockorna, konserter i Fiskekapellen, dansföreställningar på Hälsingegårdar och en konferens om världsarvspedagogik för lärare.

SR Gävleborg gör varje vecka under året ett program om människor, platser och berättelser med Ann Nilsén från Länsmuseet Gävleborg.

“Månadens“ är ett koncept där man varje månad sätter olika företeelser i fokus:
I samarbete med Institutet för språk och folkminne presenteras ortnamn, personnamn, dialekter och folkminnen, (Dialekten kommer att presenteras med ljud och en text.) Även månadens folkdräkt. Månadens recept är ett samarbete med föreningen Matvärden. Kockar från hela länet presenteras varje månad med varsitt recept förankrat i matarvet.

Fototävling under 2018
Alla som är intresserad av fotografering välkomnas att i bild dokumentera sin personliga tolkning av kulturarv. En vinnande bild koras varje månad och får ingå i en kalender för 2019.

Med andra ögon
Med andra ögon handlar om att byta erfarenheter och reflektera över kulturarv. De andra ögonen har skilda bakgrunder, är i olika åldrar och från olika kulturer. Tanken är att de som medverkar på arrangemang eller har andra anknytningar till Kulturravsåret får besvara några frågor med syfte att hitta motsvarigheter i den egna kulturen och reflektera över både likheter och olikheter.

Mycket händer alltså under Europaåret för kulturarv 2018 i Region Gävleborg. Mer information hittar du på deras webbplats, kultarv2018.se

Anmäl ditt projekt

Region Gävleborgs projekt har godkänts som ett projekt inom ramen för Europaåret för kulturarv 2018 och kan på så sätt både synas och marknadsföras såväl nationellt som internationellt.

Är du intresserad av att besöka ett evenemang i Europaåret för kulturarv? Eller är du en förening eller organisation som arrangerar och vill anmäla ert deltagande?  Vad händer ut i Europa under året? Läs mer på Europaårets webbplats i Sverige

Kontakt: Ann-Louice Dahlgren, samordnare

 

 

Exit mobile version