En strålande sommardag i mitten av juni begav sig K-podd till Stensjö by utanför Oskarshamn för att hänga med på en workshop i lie-slåtter. Vi fick lära oss skillnaden på knackliar och slipliar, vi fick se hur en lie ser ut i Småland jämfört med på Gotland och hur det skiljer i teknik när man slår.
Men framför allt fick vi prata landskapsvård och kulturlandskap med Karin Bäck, egenföretagare inom landskapsvård, och Fabian Mebus, utredare på Riksantikvarieämbetet.
Vi pratar om varför man slår gräset, som till exempel att artrikedomen bland insekter blir så mycket större om man vårdar landskapet. Varför har man en workshop i lie-slåtter, är inte det en utdöende konstart? Varför är det så viktigt att föra den kunskapen vidare? Och när ska man egentligen slå gräset?
Efter samtalet med Karin och Fabian kan du lyssna på en intervju med Robert Danielsson, föreståndare på Stensjö by och anställd på Kungliga Vitterhetsakademin (fullständigt namn: Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien).
Robert berättar mer om historien kring Stensjöby, vad som görs där idag och framtida planer på att bilda kulturreservat. Vill du hoppa direkt till Roberts intervju, gå till 37 minuter och 14 sekunder, 37:14.
Hela avsnittet är inspelat utomhus så ni får stå ut med både traktorljud, fågelkvitter och lite blåst.
Läs mer om hur Riksantikvarieämbetet arbetar med landskap.
Här är lite längre intervjuer med Karin Bäck, Hjalmar Croneborg och Erik Larsson
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: Apple Podcasts | RSS