Publicerat

Vi var ett gäng på sammanlagt 50 personer (familjer inräknade) som besökte Gotland förra helgen (12-13/5) för att få information och känna efter om en flytt till Visby är något att satsa på. Jag måste säga att det kändes lite speciellt att besöka det cementskelett som om lite mindre än ett och ett halvt år kommer att inhysa en stor del av Riksantikvarieämbetet samt Riksutställningar.

Riksantikvarieämbetets blivande, halvfärdiga lokaler i Visby med en röd kranbil i förgrunden
De nya lokalerna i maj 2007. Foto: Johan Carlström

Dagarna bestod av information om boende, arbetsmarknad, skolor, kulturutbud mm blandat med vackra vyer och trevligt sällskap. På lördagskvällen tog jag och min sambo en promenad längsmed ringmuren och kombinationen lågsäsong, melodifestival och hockey gjorde att vi inte mötte en enda människa på hela promenaden. Allt som hördes var havet och en och annan bil i fjärran, det är lite annat än den ständigt närvarande E4:an som ligger som ett ständigt bakgrundsbrus här hemma. Jag lyckades även ta denna nästintill magiska bild på en ringmur i kvällsdis.

Visby ringmur på kvällen
Foto: Johan Carlström

I Visby konfronteras nytt och gammalt, den tjocka ringmuren med anor tillbaka till medeltiden ställs mot den osäkra framtiden och de långsamt framväxande lokalerna. En Gotlandsflytt kommer att innebära en stor utmaning men samtidigt kommer man att lämna det invanda Stockholm. Resan gav en del att tänka på, i höst måste vi bestämma oss.

Lokalpressen skrev om besöket:

Läs mer om Gotlandsflytten på RAÄ:s webbplats.


>>Johan Carlström är arkeolog och jobbar med Kulturmiljöportalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *