Publicerat

Morot eller knöl? Motiven var skiftande för fotografen Pål-Nils Nilsson. För Svenska turistföreningens publikationer tog han under åren 1956-86 en mängd bilder som skildrar vårt land. Han fotograferade både människor och landskap. Från norr till söder for han med sin kamera: snöiga vägar i Norrland, sophögar i Närke och biodlare i Södermanland fastande på plåten.


Varberg, Halland. Foto: Pål-Nils Nilsson.


Hälsingland eller Ångermanland. Foto: Pål-Nils Nilsson.

Pål-Nilsson (1929-2002) var en av initiativtagarna till bildbyrån TIO-FOTO och en av Sveriges mest framstående fotografer under flera årtionden. Under 1990-talet förvärvade Riksantikvarieämbetet 300 000 av hans bilder. Av dessa finns 2000 sökbara i Riksantikvarieämbetets bilddatabas Kulturmiljöbild.

Tolv representativa bilder ur Pål-Nils Nilssons produktion visas nu i en utställning i entrén till Riksantikvarieämbetet, Östra Stallet, Storgatan 41, Stockholm. Utställningen finns också som bildspel på webben.

>> Annalena Cronemo är biblotikarie på Vitterhetsakademiens bibliotek.

6 kommentarer

 1. Hej!
  Trevligt att lägga ut bildspel av denna höga kvalitet. Jag har lagt upp en artikel i Wikipedia idag om P-N Nilsson, och har då passat på att lägga in en extern länk till bildspelet (och en till söksidan för bilddatabasen), eftersom detta ökar värdet för läsare att få fotoillustration till artikeln.

  Det vore också roligt om RAÄ (gratis] kunde släppa på copyrighten till någon bild för commons-licens för att sättas in som direkt illustration i stälva artikeln.

  Hälsningar
  Bengt

 2. Hej Bengt!

  Roligt att du tycker om bildspelet och att du skrivit om Pål-Nils på Wikipedia. Din fråga om copyright har jag vidarebefodrat till RAÄ:s avdelning för Arkiv och Bild som kommer att ge dig ett svar.

  Hälsningar

  Annalena

 3. Pingback: Anonym 98356
 4. Pingback: Anonym 663543

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *