Publicerat

Även vi på RAÄ planerar att bygga tillämpningar som bygger på K-samsök. En av våra söktjänster heter Kulturmiljösök som söker ner i flera av RAÄs söktjänster och presenterar reslutatet på ett ställe. Tjänsten skapar även dynamiska länkar till andra informationsmängder (t ex Riksarkivet och länsmuseer) vilket innebär att en länk skapas till ett sökresultat i den andra tjänsten där de sökargument som jag skrev in i Kulturmiljösök ingår.

Ett av problemen med detta sätt att söka (federerad sökning) är att söktiden styrs av den långsammaste tjänsten (i Kulturmiljösöks fall görs timeout efter 25 sekunder). Är tjänsten inte online alls så blir ju även detta ett problem. De dynamiska länkarna är även beroende av att respektive tjänsteägare inte gör förändringar i URL:en.

Här skulle K-samsök kunna göra stor nytta där applikationen söker ner i k-samsök istället för att använda federead sökning. På detta sätt förkortas söktiden samt prestandan och resultatet styrs inte av den långsammaste tjänsten eller tjänsternas tillgänglighet. Kulturmiljösök skulle även kunna presentare antalet träffar från fler informatiosnskällor än från RAÄ-tjänster samt visa kategoriindelningar baserad på t ex landskap, material, mediatyp osv.

>>Johan Carlström, projektledare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *