I Trondheim finns Rockheim – Det nasjonale opplevelsessentertet for pop og rock där man bjudit in besökarna genom att skapa en wiki kring norsk pop och rock. När det finns har man plockat info från rocklexikon vilket sedan kan kompletteras av användarna. Man satsar även på 3d-miljöer á la Second life. Webbplatsen (och själva centret) är under ombyggnad så håll ögonen öppna.
Statens Museum For Kunst i Köpenhamn storsatsar på att sitt digitala museum, de har fått 22 milj danska kronor för att utveckla Det Digitale SMK. Man vill tillgängliggöra museets samlingar via digitala plattformar inom och utanför museet och har valt att ta fram proffsinfo och kommer att låta användarna lägga till eget material. Detta är helt rätt tänkt, ibland får jag uppfattningen att man pratar om antingen eller… antingen skapar man en wiki öppen för alla eller så skapar man en kvalitetssäkrad variant. Jag tror absolut att dessa kan existera paralellt och kompletera varandra.
Från svenskt håll så blev jag uppmärksammad på Youthhood, ett projekt som drivs av Sörmlands museum. Youthhood är en blogg där 7 ungdomar på 15-18 år skriver varsitt inlägg i veckan om föremål i museets samlingar utifrån teman som krig, musik och resor. Kul sätt att använda bloggformatet.
Slutligen, ett stort grattis till Världskulturmuseet i Göteborg som blev utsedda till årets museum 2009!!
>> Johan Carlström jobbat med K-samsök på Riksantikvaireämbetet.