Publicerat

Den 1-3 april var jag i Malmö och Köpenhamn på Nordisk museikonferens. Temat för konferensen var ”museierna i ett nytt klimat” och själv deltog jag i seminarier om allt från nationalism till global uppvärmning. I korthet kan jag säga att jag är mycket nöjd med arrangemanget. Jag tänkte ta upp några pågående aktiviteter  som åtminstone fick mig att höja på ögonbrynen och som delvis är ett svar på Mathias på Techrisks inlägg om att svenska museer behöver anstränga sig mer. Sneglar man på våra nordiska grannländer så händer det en hel del.

I Trondheim finns Rockheim – Det nasjonale opplevelsessentertet  for pop og rock där man bjudit in besökarna genom att skapa en wiki kring norsk pop och rock. När det finns har man plockat info från rocklexikon vilket sedan kan kompletteras av användarna. Man satsar även på 3d-miljöer á la Second life. Webbplatsen (och själva centret) är under ombyggnad så håll ögonen öppna.

Statens Museum For Kunst i Köpenhamn storsatsar på att sitt digitala museum, de har fått 22 milj danska kronor för att utveckla Det Digitale SMK. Man vill tillgängliggöra museets samlingar via digitala plattformar inom och utanför museet och har valt att ta fram proffsinfo och kommer att låta användarna lägga till eget material. Detta är helt rätt tänkt, ibland får jag uppfattningen att man pratar om antingen eller… antingen skapar man en wiki öppen för alla eller så skapar man en kvalitetssäkrad variant. Jag tror absolut att dessa kan existera paralellt och kompletera varandra.

Från svenskt håll så blev jag uppmärksammad på Youthhood, ett projekt som drivs av Sörmlands museum. Youthhood är en blogg där 7 ungdomar på 15-18 år skriver varsitt inlägg i veckan om föremål i museets samlingar utifrån teman som krig, musik och resor. Kul sätt att använda bloggformatet.

Slutligen, ett stort grattis till Världskulturmuseet i Göteborg som blev utsedda till årets museum 2009!!

>> Johan Carlström jobbat med K-samsök på Riksantikvaireämbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *