Publicerat


Författaren himself. Foto: Lars Lundqvist

Förra veckan var Rolf Källman, Lars Lundqvist och jag i Haag på Europeanamöte. Målet var att etablera kunskap om K-samsök i Europeanakretsen och visa att vi är en potentiellt viktig leverantör av information till Europeanaportalen. Vi tror att vi lyckades ganska bra med det.

Vi intressenter i K-samsök kan lämna ett betydande bidrag till Europeanas ambition om 10 miljoner objekt 2010. En sak som underlättar är att vi har valt ungefär samma tekniska lösning på nationell nivå som Europeana vill göra på europeisk nivå. Vi kunde därför också bidra med erfarenheter till andra aktörer runt om i Europa som står inför samma frågor som K-samsök gjorde för ett år sedan. Nu hoppas vi på att vi gemensamt kan finna finansieringsstöd för att göra det möjligt att skicka upp informationen till Europeana.


Mer aktuell information om K-samsök

Innehållet i K-samsök har nyligen berikats med Tekniska Museets bilddatabas. Och denna vecka kommer även Vasamuseets samlingar in. En lång rad andra institutioner står i kö. Vi har mer än fullt upp att göra…

Med den nya versionen (version 0.98) av K-samsök som finns tillgänglig nu kan de som så vill, bygga tillämpningar som söker på geografiska områden. Redan tidigare kunde man förstås söka på socknar, kommuner, platser osv, men nu kan man även söka på koordinater. Antingen i en rektangel eller en cirkel på kartan.

Slutligen: Om du tycker det är spännande att se hur mängden data växer i K-samsök så kan du få aktuell statistik på http://www.kulturarvsdata.se.

>> Börje Lewin är teknisk projektledare för K-samsök på Riksantikvarieämbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *