Publicerat

TRIP

Förra veckan var vi ett antal medarbetare som åkte till Göteborg för att delta i Tillväxtdagen och TUR-mässan.

Onsdag

Tillväxtdagen arrangerades av RTS, Rese- och turistnäringen i Sverige, och TRIP som är ett nytt utvecklingscenter för turistnäringen. I TRIP ingår flera myndigheter, bland annat Riksantikvarieämbetet.

Dagen inleddes med lite prognoser inför Vision 2020 som bland annat angav att turistnäringen i Sverige ska fördubbla omsättningen från 250 miljoner kronor till över 500 miljoner kronor.

Samtliga myndigheter inblandade i TRIP som var på plats presenterades på scen. Riksantikvarieämbetet representerades med den äran av Erika Nilsson från Samhällsavdelningen. Erika presenterade vad vi har att tillföra turistnäringen och när hon fick frågan på hur vi jobbar med att göra kulturarvet tillgängligt för branschen så passade hon på att nämna bland annat Kringla.

Vi var även värd för ett seminarierum tillsammans med Tillväxtverket där det pratades framför allt finansiering och möjligheter till utvecklingsbidrag från till exempel Tillväxtverket och Jordbruksverket.

Mellan föreläsningar och seminarier minglades det till kaffe och lunch och då fick vi chansen att prata med många intresserade om både våra fastigheter och om K-samsök och vad man kan koppla på det. Både privata aktörer, journalister och kommuner var förbi.

Dagen avslutades med en inspirerande föreläsning av Putte Svensson, en av grundarna till Hultsfredsfestivalen.

Hela dagen finns filmad och går att se på TRIP.se

TRIPs bilder hittar du här.

Torsdag – fredag

Själva mässan öppnade på torsdagen (24/3) och där delade vi monter med några av de andra myndigheterna inom TRIP. På plats fanns bland annat Swedavia (flygplatser), Statens Fastighetsverk, Näringsdepartementet, Jordbruksverket och Tillväxtverket.

Vi hade iPads i montern så att man kunde registrera sig på TRIP.se och vi hade även vad som förmodligen var mässans överlägset godaste kaffe. Om jag uppfattade siffrorna rätt så gick det första dagen åt 18kg kaffe och 130 liter mjölk. Det säger lite om mängden folk i montern.

På förmiddagen höll Fredrik Käck i ett seminarie tillsammans med Statens fastighetsverk om turism i kulturmiljö. Fullsatt till bredden var det och uppskattat verkade det som.

Efter lunch var det Iu och Lars Lundqvist och Henrik Summanen som höll ett seminarie om det digitala kulturarvet och det var nästan lika fullt. Många frågor ställdes och intressanta diskussioner uppstod, vilket var precis vad vi hade hoppats på. Samma seminarie hölls även på fredagen.

Det kanske inte var den folktillströmning till vår plats i montern som vi hade hoppats på men de samtal som fördes på andra platser på mässan var väldigt bra. Henrik, Maria och Lars träffade många som var väldigt intresserade av Platsr, Kringla och K-samsök.

Sammanfattning

Överlag var det mycket lyckat. Vi känner att vi har fått bättre koll på vad turistbranschen är ute efter och hur långt de har kommit på det digitala området. Det har knutits kontakter och jag tror att de flesta av oss har en bunt visitkort med hem med namn på personer som ska kontaktas i efterhand.

Nätverkandet innefattade också att lära känna personerna på de andra myndigheterna, på RTS och så klart även att lära känna varandra också.

Det här var mina reflektioner, jag är säker på att mina kollegor har gjort andra och fler.

Text & foto: Henrik Löwenhamn, Kommunikation

Bilder

Lars Lundqvists bilder finns här.

Ett svar

  1. Pingback: Anonym 85232

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *