Publicerat

Burmeisterska huset i Visby, skärmdump från Kringla.

Sedan ca 1,5 månad finns det en ny version av Kringla. Huvudfokus för utvecklingsomgången var att börja labba med möjligheterna att låta användarna lägga till information till . Vi ser det som en flerstegsraket och har i inledningsskedet implementerat:

  • Inloggning – skapa ett konto eller logga in via Facebook eller Twitter.  Kringla delar användardatabas med Platsr vilket innebär att om du redan har ett konto på Platsr är det bara att logga in på Kringla och vice versa.
  • Skapa semantiska länkar/relationer (länkar med en betydelse) mellan objekt.
Som synes är det inte så mycket man som användare kan göra inledningsvis, det stora utmaningen har legat i att skapa en infrastruktur för att ta hand om den data som användarna skapar. För detta ändamål har vi skapat en separat databas som lagrar olika typer av användargenererad information kopplade till objekten i K-samsök (läs mer om detta på ksamsok.se). Denna databas har ett eget API vilket gör det möjligt att på sikt både hämta och skriva in data till och från tredjepartstjänster som använder K-samsök.
Vad som saknas är en överblick över vad som är ihoplänkat samt något som pushar användarna att vara aktiva. Vi har funderat kring leaderboards och gamification men inte landat i frågan riktig än. Testa gärna och säg vad du tycker!
Vi gjorde även vissa justeringar i gränssnittet då vi märkt att användaren ofta missar bilder och kartan då dessa fanns i separata flikar. Nu hittar du all info om ett objekt på samma sida.

En efterlyst funktion är en möjligheten att kommentera, vi har dock valt att avvakta med denna funktion. Kommentarer är inget självändamål, gör sig användaren besväret att kommentera och kvalitetshöja informationen som visas i Kringla så behövs det en modell för att ta hand och/eller svara på dessa kommentarer.  Då informationen kommer från många fler institutioner än Riksantikvarieämbetet så behövs det en modell för att dessa kommentarer ska komma respektive institution till största möjliga nytta.

Under 2012 kommer fokus att ligga på att skapa möjligheter för en smidig integrering med Wikipeida och kanske något mer.

>>Johan Carlström är systemförvaltare för Kringla på Riksantikvarieämbetet