Publicerat

I  förra veckan samlades 130 deltagare från museer över hela landet på Samlingsforum på Nordiska museet. Temat var plast i museisamlingar.

Samlingsforum, publiken
Samlingsforum, publiken

Samlingsforum är ett nätverk och en mötesplats för alla som arbetar med samlingar. En gång per år arrangeras ett seminarium för utbyte av erfarenheter och diskussion av ett aktuellt tema. I år var arrangemanget ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och Nordiska museet och Riksförbundet Sveriges museer. Nordiska museet bidrog med sin stora och mycket välfungerande samlingslokal.

Olika bilder av plast
Plast är en del av vardagen och finns också i större mängd än man i allmänhet tror i museisamlingarna. På seminariet behandlades polymera material, dess uppbyggnad och varför de ibland inte håller och i andra fall håller alltför länge (tänk till exempel på den så kallade plastkontinenten i Stilla havet). Vi fick också höra om plastens historia och om att dess numera tvivelaktiga rykte var ganska gott fram till oljekriserna på 1970-talet. Minna Hakkarainen från KTH nyanserade bilden något av plasten som miljöbov och berättade om framtidens plaster som bland annat kommer att tillverkas av restprodukter från exempelvis skogsindustrin.

Plasten – att bevara eller inte bevara
Det diskuterades även hur man bevarar – eller inte bevarar – sådant man inte ens visste fanns. Vad sägs om en “24 hour meal pack: combat edition“ alltså en heldagsmeny i väl förslutna plastpåsar och lång innehållsförteckning för soldater i fält? Sådant har Christina Tengnér från Armémuseum att fundera kring.

Linda Denlert från Studio Västsvensk Konservering bjöd på ett inslag med mycket humor då hon berättade om sin uppgift att “Rädda Anselm“. Anselm som är en leksaksgroda i gummi, fungerar nämligen sedan 1954 som maskot för Svenska försvarets röjdykardivision. Dock har Anselms tidigare så flexibla lemmar stelnat och materialet börjat sönderfalla.

Nästa Samlingsforum
Utvärderingen visar på ett mycket gott mottagande från deltagarna och planeringen inför nästa års Samlingsforum är redan igång. Annika Carlsson från Riksantikvarieämbetet presenterade under rubriken “God samlingsförvaltning“ en helhetssyn på samlingsarbetet och detta planerar vi att undersöka närmare vid nästa års Samlingsforum. Vilka policyer och handlingsplaner behövs? Hur gör man?

Det är en del av Samlingsforums idé att mötet ambulerar och arrangeras på olika orter i samarbete med olika museer. Tid och plats för nästa års Samlingsforum kommer att annonseras under våren 2013.

Innan dess kommer en rapport med korta sammanfattningar av alla presentationer att finnas på Riksantikvarieämbetets webbplats. Där kan man även hitta årets program samt läsa om tidigare Samlingsforum.

“Hej plast“ är titeln på en låt av Ralph Lundsten från 1970.

Detta inlägg är skrivet av Gabriella Ericsson, Förvaltningsavdelningen på Riksantikvarieämbetet

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *