Publicerat

Men vad är podcast och hur gör man för att lyssna på K-podd?

På svenska kallas det ofta poddradio eller poddsändning (eller podradio) men det är ju inte radio. Det engelska ordet podcast kommer från att den här formen av media slog igenom när den första mp3-spelaren av typen iPod kom (iPod + broadcast = podcast). Läs mer på Wikipedia.

Vi använder ordet podcast (eller podd) tills vi har kommit på något bättre.

Podcast är ett sätt att prenumerera på ljud (och i vissa fall video) i en app eller ett program. Det fungerar med hjälp av RSS-flöden.

Man kan lyssna på en podcast på datorn, i mobilen eller på en mp3-spelare. Det finns förmodligen en del bilar och tv-apparater som kan spela upp podcasts också.

Men absolut vanligast är det att lyssna på mobilen. Så här gör man:

iPhone
podcastersearchrightkpoddk-poddlsita-mini

Har man en iPhone ser man till att leta reda på appen Podcaster. Man öppnar appen, klickar på Sök, söker på K-podd och klickar. Där kan man välja om man vill ladda ner avsnitten, om man vill prenumerera (då laddar den ner kommande avsnitt automatiskt) eller om man vill ’streama’ avsnitten. Jag förslår att ni prenumererar så riskerar ni inte att missa något avsnitt.

Gillar man inte Podcaster så rekommenderar jag personligen appen Overcast. Även den gratis och med ett bättre gränssnitt och bättre funktioner än Podcaster.

Android

Använder man en telefon med operativsystemet Android finns det flera appar att välja   bland, de kostar ofta några kronor men i de flesta fall finns det en trial-version. Några exempel på appar är BeyondPod, Pockets Casts, Podcast Addict och DoggCatcher. I appen söker du på K-podd och väljer sedan prenumerera/subscribe.

Screenshot_2015-09-08-12-13-57Screenshot_2015-09-08-12-14-03Screenshot_2015-09-08-12-14-43

Dator

dator-podd

På datorn kan man antingen lyssna direkt på K-blogg, det är bara att klicka på Play-knappen. Om man föredrar att ladda ner filen så går det också bra. Det finns en länk till det också.

Feedback

Som vanligt är det så att har ni synpunkter, tips, förslag, kritik eller problem att lyssna, så kontaktar ni oss på kommunikation!