Publicerat

Det är vår i luften och en ny säsong har precis startat för landets fältarkeologer. Runt om i landet pågår arkeologiska undersökningar av olika slag.

Många av dessa är möjliga att besöka för att få en visning av platsen och resultaten.  Men hur skall man veta vem man skall kontakta och var i landet gräver man just nu? Information finns, men är splittrad på olika ställen, som Länsstyrelser och olika grävföretag. Men om allt finns på ETT ställe så är det enklare för den intresserade att hitta det utan allt för långt letande.

Det är därför vi på Riksantikvarieämbetet driver söktjänsten Aktuell Arkeologi. Med Aktuell Arkeologi kan du snabbt få överblick över var i landet arkeologiska utgrävningar pågår, eller var du kan få en visning av en fornlämning. Ett mål med tjänsten är att sprida information om och öka intresset för arkeologi i Sverige. Aktuell Arkeologi är baserad på en karta. Du söker antingen på alla undersökningar i Sverige eller på de undersökningar som finns i närheten av dig.

AA1

Exempel på på aktiviteter i södra Sverige i april.

Riksantikvarieämbetet driver tjänsten, men samarbetar kring innehållet med dem som utför arkeologi. För varje plats presenterar utgrävaren kortfattat vad som undersöks eller visas, tillsammans med länkar till webbplatser, bloggar, Facebook och Twitterflöden där man kan gå vidare och hitta mer information om grävningen.

AA2

Exempel på en undersökning utanför Malmö i Skåne.

Är du intresserad av arkeologi? Aktuell Arkeologi hjälper dig att hitta till olika undersökningar och visningar, och hjälper dig att komma i kontakt med de berörda arkeologerna.

Jobbar du på ett företag eller organisation som bedriver arkeologiska undersökningar eller motsvarande verksamheter kopplat till kulturmiljö och fornlämningar? Aktuell Arkeologi hjälper dig att sprida information om din verksamhet och underlättar kommunikationen med allmänheten.

Har du frågor om tjänsten Aktuell Arkeologi eller vill du som representant för ett arkeologiföretag eller grävande institution få inloggningsuppgifter? kontakta: aktuellarkeologi@raa.se

Har du frågor om de olika undersökningarna och arrangemangen som visas på Aktuell Arkeologi, kontakta respektive utförare!

Till tjänsten: Aktuell Arkeologi

Ett svar

  1. Pingback: Anonym 714960

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *