Publicerat

k-podd-artwork-8

Risker, det finns det många när man pratar om kulturmiljö, samlingar och kulturhistoriska byggnader. Vi samtalar med Erika Hedhammar och Lisa Nilsen som båda arbetar på kulturvårdsavdelningen på Riksantikvarieämbetet. Bränder, skadedjur, översvämningar är några av de risker vi tar upp och vi har även varit på brandstationen i Visby och intervjuat brandingenjör Kjell Lydänge. Räddningstjänsten i Visby har inventerat hela Visby innerstad för att kolla på brandsäkerheten och monterade då också in brandvarnare i alla hus. Kjell ger också en hel del tips om hur man ska ska göra med mobilladdare och andra risker i hemmet.

Erika och Lisa berättar om hur man som till exempel ett museum kan arbeta med riskhantering, hur man lägger upp arbetet med att inte bara säkra utan också trimma organisationen så att man vet hur man agerar om olyckan skulle vara framme. Vi berör även det som hände i Eksjö trästad. Såklart får Lisa och Erika även historie-älta. Lisa har nördat ner sig i hur man städade förr i tiden medan Erika har snöat in på att sy medeltida klänningar (se bilderna).

0073_0037r20150829_115241

Vi uppmanar att man inte bara läser utan även lägger ner en hel del tid på att jobba med handboken som vi länkar till.

Heldagsseminariet som nämns i avsnittet, om kulturhistorisk egendom före, under och efter en brand, läser du om här. Sista anmälning 19 april.

http://www.raa.se/kulturarvet/katastrofberedskap/handbok-i-katastrofberedskap-och-restvardesraddning-rvr/

(Vi ber om ursäkt för störningarna i ljudet som kommer lite då och då, tyvärr utanför vår påverkan.)

Avsnitt 08 – Risker med Erika och Lisa