Publicerat

Kulturreservatet Mårtagården Onsala. Foto: Beng t ALundberg (CCBY)

I Halland ligger kulturreservatet Mårtagården som under Kulturarvsdagen den 10 september öppnar upp sina portar för allmänheten och bjuder in till visning. Här får du veta lite mer om det fina kulturreservatet:

Den tidigaste uppgiften om Mårtagården och dess förste ägare , Mårthen i Iserådhs, som gett gården dess namn, är från 1653. I jordeboken benämns gården som Mårten Persgård. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1780 av skepparen och borgaren i Kungsbacka Lars Jönsson Ryberg och hans hustru Anna-Britta Hansdotter.

Mårtagården är intakt från de sista ägarnas, Knut och Tora Larsson, tid på 1950-talet. Det som gör donationen så värdefull är hela den bevarade kulturmiljön med två kaptensgårdar, en arbetarbostad från 1930, inägorna med stengärdsgårdar, Mårtaskogen med träd  planterade 1880, strövstigar och utsiktspunkter samt ett utmarksskifte i närheten till havet.

Stiftelsens vänförening, Mårtagårdens Vänner, anordnar visningar av boningshus, uthus och en utställning samt självguidande turer till blomsterängar och skogens stigar. I berättarladan är det varierande föredrag och musikunderhållning under sommaren. I samarbete med Naturskyddsföreningen sker en fågelvandring i maj och i juni en blomstervandring. Knut och Tora Larssons stiftelse Mårtagården har som målsättning att kommande generationer skall få uppleva en gammal kaptensgård.

Under Kulturarvsdagen 10 september kommer vänföreningern att ha visningar av gården och information om bondeseglationen samt kaffeservering. Välkomna!

Kontakt: Lena Eriksson