Publicerat

Folk och Kultur är den nya mötesplatsen för kulturdebatt och kultur från hela landet. Evenemanget ägde rum i Eskilstuna den 7-10 februari och samlade kulturaktörer, politiker och kulturintresserade. På plats fanns bland andra Sveriges regioner, kommuner, museer, arkiv, universitet och förbund. Europaåret för kulturarv stod i fokus under konventets inledande dag då Tibor Navracsics, EU-kommissionär för utbildning, kultur, ungdom och idrott, var key-note speaker. 

Två människor som tittar in i kameran
Tibor Navracsics besökte Folk och kultur i Eskilstuna och pratade om Europaåret för kulturarv 2018. Här ses han tillsammans med samordnare Ann-Louice Dahlgren. Foto: Riksantikvarieämbetet (CC BY)

Key-note speaker under Folk och Kulturs inledande dag var Tibor Navracsics, EU-kommissionär för utbildning, kultur, ungdom och idrott. Hans föredrag tillägnades Europaåret för kulturarv 2018, EU-temaåret som han är en av initiativtagarna till. Han betonade vikten av att året vill sätta kulturarvet i fokus i hela Europa för att uppmuntra till långsiktigt samarbete inom kulturarvsområdet även långt efter 2018.

I Sverige samordnar Riksantikvarieämbetet Europaåret för kulturarv och vi fanns på plats för att möta aktörer som är intresserade av att delta. Flera av de som redan är aktiva under Europaåret fanns förstås också i Eskilstuna som till exempel Region Gävleborg. Riksantikvarieämbetet gästade regionens monter och bjöd in till en mycket välbesökt sammankomst för att informera om året. Det bjöds på Hälsingeostkaka och man kunde även pröva att besöka världsarvet Hälsingegården virtuellt. Kommissionär Navracsics besökte vårt Europaåret-evenemang och talade, tillsammans med Gävleborgs regionråd Alf Norberg och Riksantikvarieämbetets samordnare Ann-Louice Dahlgren, om vikten av arbetet på regional nivå under året och att lyfta lokala kulturarvsaktörer.

Europaårets evenemang var välbesökt, Riksantikvarieämbetets samordnare Ann-Louice Dahlgren samtalar med Magnus Hagberg, överintendent för Statens Försvarshistoriska muséer, Fredrik Linder, enhetschef Kulturdepartementet, Enheten för kulturarv och livsmiljö, och Alf Norberg, regionråd, Region Gävleborg. Foto: Region Gävleborg (CC BY)

Vill du också medverka under Europaåret för kulturarv 2018?

Arrangerar du en kulturarvskonferens eller en filmvisning i en kulturmiljö? Kanske driver du ett samarbetsprojekt om kulturarv och klimatförändringar? Eller ett projekt om kunskapsöverföring, berättande, traditioner eller musikarvet?

Europaåret för kulturarv 2018 lyfter och belyser pågående och planerade kulturarvsprojekt och evenemang i hela Europa – anmäl ert projekt eller evenemang och ta del av vad andra medlemsländer gör under året. Speciellt sätts fokus på projekt som vänder sig till barn och unga.

“Our cultural heritage is more than the memory of our past;
it is the key to our future.“
(Tibor Navracsics, EU-kommissonär för kultur, utbildning, ungdom och idrott)

Kontakt: Ann-Louice Dahlgren, samordnare