Är kulturarvet synligt från rymden?

Publicerat  

Vi är väl många som hört att kinesiska muren skulle vara det enda byggnadsverk som går att se från månen. Detta är måhända en myt, Apollo-astronauterna lyckades nämligen inte urskilja några byggnadsverk alls från månen, men visst är kulturarvet synligt från rymden!

Hundratals kilometer ute i rymden snurrar i dag en allt större skara satelliter runt jorden i en svindlande hastighet av många tusen kilometer i timmen. Vissa av dem har hemliga uppdrag och används av militärer och underrättelseorganisationer runt om i världen. Men många av satelliterna har det betydligt fredligare uppdraget att förse oss civila myndigheter, organisationer, företag och medborgare med data om jorden. Så det är väl knappast någon som har undgått satellitbilderna som kablas in i våra vardagsrum via dagliga väderleksrapporter. Och vi är numer ganska många som med förtjusning har snurrat på den virtuella jordgloben i Google Earth – och fått oss att känna oss ”som en satellit, satellit högt i de blå”.

Men jag som kulturmiljövårdare kan givetvis också dra nytta av satellittekniken. Satelliterna ger oss ögonblicksbilder av landskapet och genom tolkning av bilderna kan vi spåra uttrycken för ekonomiska system, politiska idéer och ideologi. Bilden här visar ett exempel:

Järnridån Bilden avspeglar det politiska landskapet i bokstavlig tappning. Den gamla järnridån skär fortfarande på sina håll som en knivskarp gräns genom Europa. Söder om den vita gränsen i bilden ser vi det småskaliga, österrikiska odlingslandskapet med tusentals spridda åkertegar. Norr om gränsen ser vi spåren av kommunisttidens jordbruk i nuvarande Tjeckien. Stora och välarronderade åkrar som brukades av statsägda kollektivjordbruk. Källa: Landsat 7 ETM+.

>> Jerker Moström, jobbar med landskapsfrågor och GIS på Riksantikvarieämbetet.

Skrivet av 

-  Publicerad i 

5 Responses to Är kulturarvet synligt från rymden?

 • Bilden är fantastisk och pedagogisk! Jag har visat den för flera kompisar (icke-kulturmiljövårdare!) och alla reagerar likadant och ser även att det handlar om skiften/åkrar även innan jag förklarat. Kulturgeografi på hög nivå…

 • Kul! Det är detta som är så fiffigt med bilder, de förklarar sig liksom ofta själva. Hade jag bara beskrivit detta i text så hade det inte varit samma sak. Klyschan är så sliten så jag nästan skäms för att dra den, men här kommer början på den: ”En bild säger mer än…”

 • … tusen åkrar”?

 • Drömmen vore väl en speciell satellit specialiserad på arkeologi, kulturgeografi och liknande med specialgjorda instrument för dessa användningsområden.
  Då kunde olika forskare och forskningsteam få specialgjorda bilder anpassade för respektive forkningsprojekt.
  Kanske Science Fiction idag men verklighet i morgon?

 • Hej Lars! Både ja och nej faktiskt skulle jag säga. Visst vore det kanske en lockande tanke att skräddarsy instrumenten samtidigt är just det fina med många av de befintliga satellitsystemen att de kan användas av så
  många – samma data, olika frågor.

  Den typ av satellitdata jag visat på här och i inlägget om renvallar räcker, skulle jag vilja påstå, rätt så långt för våra olika syften. Landsat med sin medelhöga upplösning (ca 25 m) funkar bra för att fånga lite mer svepande drag i landskapet medan Quickbird med sin extremt högupplösande senor ger stöd för den som är ute efter detaljer.

  Det som jag framförallt efterlyser är fler tillämpningar där satellitinformationen används för humanistiska och samhällsvetenskapliga ändamål. Även detta känns nästan som science fiction idag men jag hoppas det blir verklighet i morgon.

Lämna ett svar