Publicerat

Folk som står i kö för att komma in på Riksantikvarieämbetets och Vitterhetsakademiens bokrea
Foto: Robert Danielsson

Lördagen den 27 oktober var det äntligen dags för den omtalade bokrean av Vitterhetsakademiens och Riksantikvarieämbetets litteratur. Att det var något extra i görningen märktes på tidigt på telefonsamtalen till Akademien, på Arkeologiforum och i media. Lagerhotellet hade ägnat veckan åt att plocka fram mängder med pallar av böcker. Nåväl, jag anlände extra tidigt på lördagsmorgonen till Rosenlundsgatan för att hjälpa lagerpersonalen att plocka fram de sista pallarna. Men vi var inte ensamma. På plats vid kl 8 fanns redan ett 10-tal köande. När klockan var 9, en timme före öppning ringlade sig kön nästan 100 meter. Människor hade utrustat sig med dragkärror, barnvagnar och varuvagnar. Nog hade vi väntat oss respons på rean men den allt växande kön av förväntansfulla människor var överväldigande. En kvart innan öppning tog jag kameran för att dokumentera ögonblicket. Kön försvann bortom backen och vek av runt nästa kvarter! Det måste röra sig om mer än 250 meter kö.

Massor med människor som köper böcker på Riksantikvarieämbetets och Vitterhetsakademines bokrea
Foto: Robert Danielsson

Massor med människor som köper böcker på Riksantikvarieämbetets och Vitterhetsakademines bokrea
Foto: Robert Danielsson

Att så många människor hade kommit för att köpa vetenskaplig litteratur var fantastiskt! Vi hade byggt upp lagerlokalen enligt IKEAs labyrintprincip och denna vallningstaktik var helt rätt när portarna öppnades klockan tio. Jag och akademisekreterare Ulf Sporrong utgjorde dörrvakter, fyra personer med Kerstin Assarsson (Bibliotekschef på Riksantikvarieämbetets och Vitterhetsakademiens bibliotek) i spetsen stod i kassan, två lagerarbetare försörjde med nya pallar och tre personer dirigerade folk rätt. Responsen vi mötte var fantastisk. Folk var glada och pratsamma. De blå kassarna fylldes snabbt med böcker och även de mest svårtillgängliga ämnen gick åt. Efter tre timmar var kön ut på gatan fortfarande lång och fast folk fick vänta mellan 60-80 minuter så stannade alla kvar. Lämmeltåget av fulla blå vitterhetskassar från lokalen talade nog sitt tydliga språk. Många personer kom fram och tackade för initiativet och en av de bästa kommentarerna jag fick var att uppslutningen till rean kunde ses som en enda triumf för facklitteraturen. Vid kvart i fem kunde de sista personerna lämna lokalen och kvar fanns mängder av tomma lådor och pallar.

Totalt såldes 3212 kassar böcker och att bokrean blev uppskattad och att den blivit en succé var vi alla eniga om. Men framförallt var mötet med alla tusentals människor överväldigande. Tänk att så många brinner för facklitteratur!

>> Robert Danielsson (rdanielsson at vitterhetsakad.se) är ansvarig fastighetsförvaltare för Vitterhetsakademiens fastigheter

Ett svar

  1. Jag var där – två gånger t.o.m.! Jättehäftigt att det blev en sådan respons. Jag tänkte att ”det var väl lite överdrivet” när en del arbetskamrater sa att de tänkte ställa sig i kö redan kl 9 men det var ju uppenbarligen inte för tidigt. Fortfarande en stund efter kl 16 var vi några stycken som hastade mellan boktravarna för att hitta ett exemplar av Rannsakningarna eller någon annan godsak. Stort tack till bokrea-arbetarna som inte körde ut oss trots att de vid de laget var ganska slutkörda !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *