Publicerat

Skågropssten fotograferad i släpljus
Skålgropsstenen i Akalla. Foto: Johan Carlström

Ofta kan skålgropar (även kallade älvkvarnar) vara svåra att upptäcka, speciellt när de inte är imålade med rödfärg. De förekommer ofta i samband med andra hällristningar, företrädesvis från bronsålder, men med tanke på dess enkla form så kan de vara svåra att datera. Det finns t ex skålgropar på gånggrifterna kring Falköping i Västergötland som är från stenåldern. Ofta är skålgroparna iknackade i fasta hällar men det finns även exempel där de återfinns i stenblock av olika storlekar vilket för mig till målet för detta blogginlägg som kommer att behandla ännu en fornlämning i Akalla. Skålgropsstenen på bilden heter i Fornsök Spånga 83:3 och kunde inte hittas vid inventeringen 1980 men identifierades vid en specialinventering 1995 (se det scannade inventeringsbladet).

Skålgropsstenen i Akalla med husen vid Sibeliusgången i bakgrunden
Miljöbild med husen på Sibeliusgången i bakgrunden. Foto: Johan Carlström

Är inte skålgroparna imålade kan de vara svåra att fotografera och särskilt om de är grunda. Det finns några knep för att få hällristningar att framträda bättre. Du kan dels fotografera i släpljus vilket innebär att du fotograferar under den tid på dygnet då solen står lågt så att skuggorna gör att ristningarna framträder. Samma effekt går att åstadkomma genom att fotografera på natten och lysa upp ristningarna från sidan med en ficklampa. En annan variant är att lägga mynt i groparna så som jag själv gjort nedan.

Skålgropsstenen i Akalla med ilagda mynt
Skålgropsstenen med mynt. Foto: Johan Carlström

>> Johan Carlström jobbar med Kulturmiljöportalen på Riksantikvarieämbetet.

4 kommentarer

  1. Oj så många mynt! Ni har bra löner på Raä, ser jag! (-;

    Jag jobbade säsongen ’93 i Tortuna socken nära Västerås. Där finns det obscent mycket skålgropar.

  2. Ja, vi jobbar ju för Kronan…och utgifter har vi gott om, många hål att stoppa pengarna i!

  3. Tänker använda dina bilder och ev. text till ett teknik/historia arbete på min NO-kurs på Högskolan i Borås. Hoppas det är ok?

  4. Absolut, bara du hänvisar. Jag kan se om jag kan rota fram bilderna i större format om det behövs… och så vill jag givetvis läsa uppsatsen när den är klar. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *