Publicerat

Tangenter från ett tangentbord i blått sken
Foto: www.fotoakuten.se

I dagens kulturdebatt är det immateriella kulturarvet ett rykande hett ämne. Unesco har nyligen tagit fram en konvention om skydd för det immateriella kulturarvet. Men få människor, även de mest kunniga kulturarbetare, har lite svårt att förstå hur man ska ta vara på ett kulturarv som är flyktigt och som inte går att lägga i låda eller lägga in i ett register. Det finns bortglömda varaktigt övergivna ”fasta” immateriella fornlämningar närmare än vi anar. Hur många av oss
har inte i vårt webbsurfande kommit in på en gamla övergivna hemsidor som ingen har uppdaterat på flera år. Det är väl ett immateriellt kulturarv att ta vara på om något.

Enligt lagen om kulturminnen m.m. så är en fornlämning: ”lämningar efter människors verksamhet under forna tider, som har tillkommit genomäldre tiders bruk och som är varaktigt övergivna”. Nog borde en övergiven hemsida kunna passa in på följande skrivelse? När får vi se den första hemsidan i fornminnesregistret?

Jag har uppmärksammat flera hemsidor som kunna klassas som en fast immateriell fornlämning: Ironiskt nog tänker jag först på Sveriges fornminnesvårdares hemsida som verkar vara övergiven från år 2005.

Flicklaget i Yxhults IF med sin senaste laguppställning anno år 2001. Den näst nyaste repliken i gästboken är ifrån 2003 då en tidigare spelare frågar om inte hemsidan uppdateras längre. Tjejerna borde vara vuxna vid det här laget.

Känner ni till fler övergivna hemsidor? Tipsa gärna i kommentarsrutan nedan. Vem hittar den äldsta ej uppdaterade hemsidan?

>> Robert Danielsson är ansvarig fastighetsförvaltare för Vitterhetsakademiens fastigheter.