Publicerat


Snäckgärdsbadet utanför Visby. Foto: Carl Gustaf Rosenberg

Juli är semestermånad för många men så har det inte alltid varit. Den svenska semestern infördes 1938 och bestod då av två veckors betald semester. Semestern förlängdes sedan till tre veckor 1951 och till fyra veckor 1963. Fr o m 1978 är det fem veckor som gäller. Redan på 40-talet var Visby ett semestermål, se bara på dessa underbara bilder tagna av Carl Gustaf Rosenberg (1883-1957) under brinnande krig. Rosenberg jobbade bl a som fotograf åt Svenska Turistföreningen och numera finns 763 av hans bilder att beskåda i Kulturmiljöbild. Läs mer om Rosenberg i detta blogginlägg.


Utanför turistbyrån i Visby. Foto: Carl Gustaf Rosenberg


Foto: Carl Gustaf Rosenberg


Foto: Carl Gustaf Rosenberg

Med detta tänker jag önska en trevlig sommar, bloggen kommer endast att uppdateras sporadiskt under sommaren. På återseende i höst då det händer en hel del. 8-)

>> Johan Carlström jobbar med Kulturmiljöportalen på Riksantikvarieämbetet.

Ett svar

  1. Rosenbergs bilder är snygga och intressanta! Sedan finns det också människor avbildade i dem vilket är en dimension som saknas i många andra av Kulturmiljöbilds fotografier. Rosenbergs samling ingjuter nostalgi, men jag får erkänna att jag också tycker de är lite creepy också med tanke på vad resten av Europa genomlevde i 1940-talets början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *