Följ flytten till Visby på bloggen: Att spara eller slänga, en kulturhistorikers mardröm

Publicerat  

Det är nyttigt att flytta. Fråga mig: Jag får nu dagligen se fullständiga orgier i bokhylleröjningar på jobbet (Och upplevt det själv hemma). En del ska flytta till Visby, andra ska flytta om i huset. Överallt står kollegor som i tolfte timmen frenetiskt sorterar bland sina böcker och papper. Då och då stannar de upp, förundrade över att hitta ett papper eller en bok som de inte visste om att de hade. Än mindre läst på många år… Sedan sätter ångesten in. Spara eller kasta… ”Det kan ju vara bra att ha!” ”Jag kan ju läsa den sedan när det lugnat ner sig”.    Eller inte.

Ett stöd i processen är det faktum att varje tjänsteman maximalt får ta med sig 5 flyttkartonger med jobbpapper. Därför fylls nu snabbt de stora gröna ”plastarkivkapslarna” av både gott och blandat. Mest blandat, skulle jag tro. Det fina med de här stora gröna arkivkapslarna är att de hör till ett arkiveringssystem som inte ställer så höga krav på sortering!

Nedtecknat av Lars Lundqvist, chef för enheten Informationsutveckling på Riksantikvarieämbetet som flyttar till Visby denna vecka.

Skrivet av 

-  Publicerad i 

5 Responses to Följ flytten till Visby på bloggen: Att spara eller slänga, en kulturhistorikers mardröm

  • Huva, hittade f.ö. en del billig litteratur på Vitterhetsakademiens bibliotek idag. Mycket som slängs är säkert OK att slänga, och ni plockar säkert från varandras utsorterade böcker och skrifter. Men att slänga böcker, det bär mig emot…
    Kommer ni inte bygga upp ett (mindre) lokalt bibliotek i Visby?

  • Nja, så vitt jag kunde se slängs inga böcker, vilket framgick av mängden på borden på bilden ovan. Sedan vet jag att arkeologiska institutionen i Stockholm hämtat litteratur. Det som mest fått gå hädan är mest broschyrer och papper, papper och återigen papper. Och en del tunna böcker med tydligt bäst-före-datum… Vitterhetsakademiens rea som du nyss nämnde innebar en viss påfyllning bland tjänstemännens nyss tömda hyllor… :-)

  • Finns inget som skapar samma ångest och traumatiska städupplevelser som en arbetsflytt. På institutionen har dels professorer som pensionerar sig, dels doktorander som blivit färdiga och utsparkade, fått tillbringa veckor med att rensa upp i berg av papper, artiklar, böcker och särtryck. Inte sällan ställs de verk man kan tänka sig undvara fram i hyllor i köksutrymmet så att studenter och doktorander snabbt adopterar de oönskade och fyller på sina egna hyllor…

    Jag har ett damokles-svärd över mig: Var i hela fridens namn ska jag göra av all denna litteratur när jag blir utsparkad härifrån!? Sambon har redan tagit halva källarlokalen i anspråk.

  • Åsa; varför inte se till att du får vara kvar? Då slipper du att flytta böckerna, i vart fall inte så långt! Och dessutom har du ju tillgång till den andra halvan av källarlokalen…

  • Nej vi kommer inte att bygga upp ett bibliotek i Visby. Däremot kommer det att finnas ett referensbibliotek för tjänstemännen samt en del tidskrifter.

Lämna ett svar