Publicerat


Lena Adelsohn-Liljeroth hänförd av Kulturmiljösök.
Foto: Lars Lundqvist

Igår var det stor invigning av våra nya lokaler i Visby med oss anställda på ämbetet liksom inbjudna gäster från när och fjärran, bland annat kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth.

För att visa upp lite  av vår verksamhet hade vi ”satt upp” ett antal stationer runt om i våra lokaler. ”Min” station var Kulturmiljösök som är en samsöktjänst som söker ner i alla Riksantikvarieämbetets databaser. Dagen till ära tog vi tillfället i akt och visade den nya och ännu ej släppta versionen av tjänsten där man kan se träffarna på en karta.

Helt plötsligt tittade Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth förbi vår station. Jag lät henne välja en plats på kartan och hon valde Käringön på Västkusten. En bit söder om denna ö hittade vi uppgifter om ett vrak som råkade ut för ett myteri och till slut sjönk i en storm på 1680-talet (Öckerö 332). Lena var mycket intresserad och imponerad, så pass imponerad att hon nämnde det i sitt tal lite senare under invigningsceremonin. Ett kvitto på att det vi gör ger resultat och intresserar många, inklusive vår kulturminister. :)

Imorgon lördag är det öppet hus för allmänheten mellan 11 och 14 och även då är stationerna bemannade av mig själv och mina kollegor. Kom förbi och se vad som finns kring din favoritplats.

>> Johan Carlström jobbar på Riksantikvarieämbetet, bl a med Kulturmiljösök.

3 kommentarer

  1. Jättefint hus. Gratulerar till en fin arbetsplats mitt i Sveriges fornfyndsrikaste område.
    Ronnie Lundin

  2. Men det var en förfärligt dyster bild som valts ut till storbild i Gotlands Allehanda. Svartvit och såg ut som en statsmans begravning. Aldrig har saffranspannkaka påmint så mycket om ”lit de parade” som på denna bild.

  3. Huset är fulsnyggt på utsidan, snyggt på insidan och konstverket, ja vad kan man säga? Ceci n´est pas un container. Tja, ni kan ju alltid göra en mobil serverhall av den…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *