Publicerat

Dags för ett inlägg på svenska. Det händer en del där ute, olika institutioner bjuder in användarna á la web 2.0. Ulf Bodin på Historiska museet skriver på Adelsöprojektets blogg att man har tagit Mina samlingar i betadrift på en testserver. Webbtjänsten gör att du kan lägga till egen information till posterna i Sök i samlingarna i form av…

  • Listor
  • Favoriter
  • Taggar
  • (privata) noteringar
  • Tipsa – t ex litteratur kopplat till ett föremål
  • Kommentera

Kul att det händer saker på museet, dock synd att Sök i samlingarna inte lyfts upp mer på historiska.se, det förtjänar den verkligen. Fler som bloggar om detta: Wunderkammer, Ting och tankar och Aardvarchaeology. Liksom David tror jag att tjänsten måste integreras mer med museet i övrigt (i både utställningsverksamheten och resten av SHMs webb) om det ska bli en framgång. Ska även bli intressant hur tjänsten kommer att bemötas av forskare. Eftersom det är en beta så blir Ulf jätteglad för all konstruktiv kritik!

Europeana öppnar upp för möjlighet att spara objekt, sökningar och taggar. David på Wunderkammer observerade att taggarna inte blir sökbara i fritextindexet. Kanske kommer? Annars har man missförstått syftet med ”taggning”. :/ Det kommer även att finnas en möjlighet att skapa webbgrupper (á la facebokk mfl).

>> Johan Carlström jobbar med K-samsök på Riksantikvarieämbetet

2 kommentarer

  1. Det där med webb-grupper/nätverk var en intressant idé – kunde vara något för Historiska att utvceckla framöver med sina samlingar också.

  2. Jättebra 2.0-funktionalitet för MIS. Vi borde utveckla något likanande för FMIS och BBR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *