Publicerat

Det är temat på årets upplaga av Kulturhusens dag den 13 september – dagen då hus, byggnader och miljöer av kulturhistoriskt och/ eller intressant värde öppnas upp.

Logga KHD 2009.indd
Syftet är att visa upp det gemensamma kulturarvet vi delar med våra finska grannar. Alltifrån kolmilor och finnskogar till vasaslott och arbetskraftsinvandring. Ta chansen och upptäck vårt gemensamma kulturarv och historia denna dag!

Kom och hör berättas om arbetskraftsinvandringens avtryck i Uppland på exempelvis Heby tegelbruksmuseum, Järnboden i Harg eller Skebo bruk där det även kommer att bli tangoundervisning! Om den finländska arbetskrafstinvandringen kan du även få höra mer om i Ljugsbro i Östergötland

Besök någon av alla de finngårdar som håller öppet under Kulturhusens dag i Värmland, Dalarna, Hälsingland, Västmanland och Härjedalen.

Murberget i Härnösand har du möjlighet att få vet mer om finländsk tradition i Norrlandskustens byggnadskultur.

Och på Norrbys museigård i Väte på Gotland, får du veta mer om de Finlandsbarn som bodde där. Finska krigsbarn berättas det även om på Olssonska Gården i Torsås.

I Torsångs kyrka i Borlänge har du möjlighet att beskåda den berömda Finnkuren och i Bodals kyrka på Lidingö kan du få smaka på karelska proger och kaffe .

Fler finska kulinariska upplevelser kan du få exempelvis i Oxelösund där GAlleri O erbjuder smakprov från högtider och fester i den Sverige-Finska historien, liksom i Kållered där det bjuds på finska specialiteter vid Sven i Finlands torpgrund. Och i Falekvarna utanför Falköping maler man finskt svedjeråg i kvarnen och bakar av detta.

I Stockholm kan du ta dej ett bastubadFinlandsinstitutet.
Det kan du även göra på Koivuma fäbodvall i Norrbotten – men då även i en rökbastu.

Beredskapsmuseet i Viken, Skåne, kan du få veta mer om Sverige och Finland under andra världskriget och i Kukkolaforsen några mil norr om Haparanda har du möjlighet att få ta en Flottfärd över älven till den finska sidan.

Och i Uppsala har du möjlighet att höra mer om den finländske arkitekten Alvar Altos verk: V-Dala nationshus.

Välkommen att upptäcka vårt gemensamma kulturarv och historia med Finland på Kulturhusens dag den 13 september 2009!

Läs mer om vad som händer där du bor på: www.raa.se/khusdag

>> Maria Jansson är kommunikatör och webbredaktör på Riksantikvarieämbetet.

Ett svar

  1. Pingback: Anonym 25944

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *