Publicerat

Sevärdhetsskylt vid Mora stenar Fotograf: Bengt A Lundberg
Foto: Bengt A Lundberg, RAÄ

Utvecklingen av Kringla fortsätter, förra veckan implementeras bl a kartsök. Ett inte helt oangenämt jobb med att bygga en ny e-tjänst är att döpa den. Vi i utvecklingsteamet här på Riksantikvarieämbetet täckte en whiteboard med förslag som var synonymt med plats, upptäcka, nyfikenhet osv. Kriterierna var att det inte skulle vara för långt (ska gå att göra en snygg logga av) och på något sätt speglade tjänstens innehåll, om än långsökt.

Efter mycket tankearbete och vånda tittade en av våra systemutvecklare in och kläckte ”Kringla”… vi gillade det direkt (tack Henna). :) Kringlan är utöver att vara ett bakverk symbolen för sevärdhet på skyltar längs landets vägar samt även ett smeknamn på symbolen i Riksantikvarieämbetets logga (kallas även S:t Hanskorset). ”Krångla” och ”att kringla” (jmfr med ”att googla”) dök också upp i våra huvuden. ”Kringla” är kort och skriker inte Riksantikvarieämbetet (allt för mycket), det är informationen från många olika museer, arkiv m fl  som står i centrum.

Vi döpte om vår nuvarande samsökstjänst Kulturmiljösök till Kringla (främst för att förhindra sammanblandning med K-samsök) och tanken är att den Kringla vi bygger nu ska ersätta den gamla på sikt. Såhär kommer loggan att se ut:

Kringlas logga

Sluta Krångla, börja Kringla!!

>> Johan Carlström är projektledare för Kringla på Riksantikvarieämbetet

Ps. Missa inte Historiska museets blogg om deras kommande utställning kring Sveriges Historia. Ds.

6 kommentarer

  1. Vådligt snygg logga!! Bra idé med namnbytet också, jag har kommit på mig själv att bli ganska förvirrad. Vi akademiker har inte många oförstörda synapser kvar i hjärnan som ni vet.

  2. Håller med Åsa.

    Jag och Alf Ericsson (RAÄ UV öst / SLU) spånade ett tag för många år sedan på att börja ett projekt vi kallade för ”kopp och kringla” tanen var att ge tips om fina och intressanta fornlämningar som ligger väldigt nära bra fik. Vi får väl se om vi lyfter idén till ytan igen någon gång i framtiden.

  3. Vill också hylla loggan och namnet – grymt bra!

    Nu väntar jag bara på en Kringla Iphone app… :-)

  4. Rikard: Tack! Skulle vara för Android i sådant fall. ;)

    Nästa år kommer vi att samla in önskemål kring vidareutveckling och då kan en telefon-app bli aktuellt om många efterlyser detta. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *