Publicerat

Rapport från deltagandet under World Urban Forum 5 i Brasilien

Riksantikvarieämbetets spel om flytten av Kiruna visas just nu på World Urban Forum 5 i Rio de Janeiro i Brasilien. Det väcker stort intresse bland besökarna. Många vill hjälpa till och fundera över vad som är viktigt att ta med till den nya staden.

Flygbild över Kiruna

Flygbilder över Kiruna (bilden till vänster) och över miljonstaden Rio de Janeiro där just nu World Urban Forum 5 äger rum.

Vi har haft en strid ström av besökare som spelat spelet och sedan fått ett vykort av det nya Kiruna, så brasilianska posten får nog ett tufft jobb att hantera alla kort. Besökare från tredje världen tycker ofta att sjukhus och skolor är prio ett när man tänker stad. Den amerikanska ambassadören i Brasilien har fått sitt kort, likaså den enda kvinnliga borgmästaren i Afghanistan. Tv Brasil kunde inte heller slita sig från det fina tangentbordet, efter att ha gjort flera längre intervjuer om både Kiruna och SymbioCity spelen. Enligt arkitekter och samhällsplanerare från olika delar av världen är spelet ett pedagogiskt och lekfullt sätt att visa på komplexa planeringsfrågor, som inte bara är kopplade till flytt av städer.

Konferensdagarna rullar snabbt förbi, den svenska paviljongen är välbesökt. Vi har fullt upp med att flytta Kiruna…

>rapporterar Nataliya Hulusjö, Riksantikvarieämbetet som just nu befinner sig på världskonferensen World Urban Forum i Brasilien

Mer information om Kulturarv och samhällsförändringar i Malmfälten