Publicerat

Rapport från deltagandet under World Urban Forum 5 i Brasilien

Riksantikvarieämbetets spel om flytten av Kiruna visas just nu på World Urban Forum 5 i Rio de Janeiro i Brasilien. Det väcker stort intresse bland besökarna. Många vill hjälpa till och fundera över vad som är viktigt att ta med till den nya staden.

Flygbild över Kiruna

Flygbilder över Kiruna (bilden till vänster) och över miljonstaden Rio de Janeiro där just nu World Urban Forum 5 äger rum.

Vi har haft en strid ström av besökare som spelat spelet och sedan fått ett vykort av det nya Kiruna, så brasilianska posten får nog ett tufft jobb att hantera alla kort. Besökare från tredje världen tycker ofta att sjukhus och skolor är prio ett när man tänker stad. Den amerikanska ambassadören i Brasilien har fått sitt kort, likaså den enda kvinnliga borgmästaren i Afghanistan. Tv Brasil kunde inte heller slita sig från det fina tangentbordet, efter att ha gjort flera längre intervjuer om både Kiruna och SymbioCity spelen. Enligt arkitekter och samhällsplanerare från olika delar av världen är spelet ett pedagogiskt och lekfullt sätt att visa på komplexa planeringsfrågor, som inte bara är kopplade till flytt av städer.

Konferensdagarna rullar snabbt förbi, den svenska paviljongen är välbesökt. Vi har fullt upp med att flytta Kiruna…

>rapporterar Nataliya Hulusjö, Riksantikvarieämbetet som just nu befinner sig på världskonferensen World Urban Forum i Brasilien

Mer information om Kulturarv och samhällsförändringar i Malmfälten

2 kommentarer

  1. Ett specialdesignat dataspel med två skärmar och taktila knappar där besökare kunde bygga en ny stad utifrån en gammal. Spelet utgår från Kiruna som exempel och kallas därför Kirunaspelet. Varje deltagare fick möjligheten att, utifrån sina egna föreställningar om hur en stad bör se ut, planera ett nytt Kiruna och resultatet skrevs ut som vykort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *