Publicerat

Har du undrat över vad det där konstiga stenröse är som ligger utanför stugknuten? Eller om det gamla huset verkligen är från medeltid som grannen envisas med att påstå? Nu har du äntligen möjligheten att få besked, direkt och på plats, med hjälp av din mobiltelefon.

Vi jobbar på olika fronter på att information om kulturarvet ska finnas tillgängligt och användbart. Allra bäst verkan gör informationen om den finns tillgänglig när den behövs. Vi har därför utvecklat en mobil tjänst – “Kringla Mobil“ som du gärna får hjälpa oss att testa. Du som har en mobiltelefon med operativsystemet Android 1.6 och uppåt kan upptäcka det svenska kulturarvet på ett helt nytt och platsobundet sätt.

Överallt omkring oss finns historia, men det är inte alltid den är uppenbar eller lätt att förstå vad den är. Kringla mobil hjälper dig hitta fram och presentera vilka historiska spår som finns där du befinner dig, men även vad som döljer sig i museernas arkiv, allt på stående fot vart du än befinner dig.

Så ta historien i dina egna händer och upptäck arvet från forntiden. Kringla Mobil är en beta-version och kom gärna med förslag på förbättringar! Du hittar appen genom att söka på ”Kringla” på Android Market. Kom gärna med feedback på www.kringla.info/forum.

>>Jonas Bolin och Johan Carlström jobbar med Kringla på Riksantikvarieämbetet.

7 kommentarer

 1. Jag instämmer med ovanstående talare. Finns något för iPhone?

  I övrigt en riktigt bra idé!

 2. Riktigt bra initiativ! Hoppas verkligen den kommer som iPhone app.

 3. I dagsläget finns tyvärr inga planer på att bygga en iphone-applikation. Vi valde att bygga för Android av flera anledningar bl a ligger det i linje med vår ambition att använda oss av öppna lösningar och program. Vi valde även att bygga för ett operativsystem istället för en enskild telefon.

  Det finns dock inget som hindrar att nån annan på sikt bygger en iphone-app på K-samsöks öppna API.

 4. Pingback: Anonym 51964
 5. HA! Äntligen en app som inte utvecklats för iPhone i första hand. Android regerar.
  Jag tycker ni resonerar helt rätt, och trevligt att ni lämnar öppet för att någon annan kan få göra den appen om de har tid och kunskap.

 6. Låter som en killer app! Verkligen synd att den inte finns till iPhone. Håller ändå tummarna att den dyker upp i Appstore någon gång i framtiden, vi är nog många som skulle bli glada då.

  ”enskild telefon” – näää, iPhone är ingen telefon, det är en livsstil jöh! ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *