Publicerat

Har du undrat över vad det där konstiga stenröse är som ligger utanför stugknuten? Eller om det gamla huset verkligen är från medeltid som grannen envisas med att påstå? Nu har du äntligen möjligheten att få besked, direkt och på plats, med hjälp av din mobiltelefon.

Vi jobbar på olika fronter på att information om kulturarvet ska finnas tillgängligt och användbart. Allra bäst verkan gör informationen om den finns tillgänglig när den behövs. Vi har därför utvecklat en mobil tjänst – “Kringla Mobil“ som du gärna får hjälpa oss att testa. Du som har en mobiltelefon med operativsystemet Android 1.6 och uppåt kan upptäcka det svenska kulturarvet på ett helt nytt och platsobundet sätt.

Överallt omkring oss finns historia, men det är inte alltid den är uppenbar eller lätt att förstå vad den är. Kringla mobil hjälper dig hitta fram och presentera vilka historiska spår som finns där du befinner dig, men även vad som döljer sig i museernas arkiv, allt på stående fot vart du än befinner dig.

Så ta historien i dina egna händer och upptäck arvet från forntiden. Kringla Mobil är en beta-version och kom gärna med förslag på förbättringar! Du hittar appen genom att söka på ”Kringla” på Android Market. Kom gärna med feedback på www.kringla.info/forum.

>>Jonas Bolin och Johan Carlström jobbar med Kringla på Riksantikvarieämbetet.