Publicerat

Baderskan Stella från Lysekil. Foto: Carl Curman
Baderskan Stella från Lysekil. Foto: Carl Curman

Den 17 mars 2009 lanserade Riksantikvarieämbetet sina första bilder på den stora internationella bildsajten Flickr Commons och slog därmed följe med bland andra Library of Congress och Smithsonian Institution. Det har varit ett fantastiskt roligt och spännande projekt. Nu ligger projektets avrapportering ute för den som vill fördjupa sig i hur vi har tänkt och vilka resultaten blev. Några positiva effekter i korthet:

 • direkt feedback från användarna.
 • mycket trafik; på ca nio månader sågs bilderna (enskilda visningar) 368 227 gånger. I genomsnitt har varje bild setts knappt 1 000 ggr under tidsperioden mars till december.
 • kvalitetshöjning av data (felrättning och tillförande av information, inlänkning av andra resurser på webben). Vanliga dagar har antalet besökare varit mellan 800 och 2 000.
 • stort intresse av media och bloggvärlden, trots mjuklansering i form av ett blogginlägg. En artikel publicerades också på externa webben. Resultatet blev ca 70 tidningsartiklar (bl a Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Internetworld), radioreportage och ett stort antal blogginlägg. Riksantikvarieämbetet har lyfts fram som en modern myndighet med spännande webbnärvaro. Intresset visade sig också i besöksstatistiken med ca 5 000 besökare per dygn dagarna efter lanseringen (Jfr Kulturmiljöbild med ca 6 000 besökare per månad).
 • Stort intresse från omvärlden i stort – allt från enskilda personer, andra kulturarvsinstitutioner och myndigheter upp till regeringsnivå.

Nu ingår Riksantikvarieämbetets Flickr Commonsverksamhet som en del av den dagliga verksamheten.

>> Sophie Jonasson var projektledare för pilotprojektet Riksantikvarieämbetet på Flickr Commons

10 kommentarer

 1. Fantastiskt resultat! Tänk så mycket som kan vinnas då man ”spränger gränserna”. Väldigt roligt att se.

 2. Pingback: Anonym 53065
 3. Pingback: Anonym 53070
 4. Pingback: Anonym 53084
 5. Hoppsan, tack Mathias att du påpekade detta! Jag ska kolla varför!

 6. Tack Mathias och ursäkta för sent svar (kommentarer men många länkar tenderar att fastna i spamfiltret)! Jag har ändrat i inlägget. Hoppas det fungerar för alla nu. :-)

 7. Pingback: Anonym 108099

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *