Publicerat

KalendermånaderFoto: Knterox (CC-by-nc-sa)

Nu har vi kommit en bit in på det nya året och det passar lagom att reflektera lite över de senaste månaderna men även blicka framåt under 2011 och den spännande utveckling som ligger framför oss med Platsr.

Platsr har rasslat på sedan driftsättningen innan jul, extra skjuts fick vi av de båda radioinslagen som sändes i början av januari, i Ekot och även ett lokalt inslag i Radio Jönköping. Många nyreggningar och platsberättelser på Platsr kom till de följande veckorna.

I början av februari åkte några av oss på en konferens för digitalt berättande i Lillehammer, Create Share Listen. Det var en mycket lärorik och välarrangerad konferens med flera bra keynote speakers. Platsr presenterades också tillsammans med de liknande skandinaviska sajterna: danska 1001 Fortellinger, samt norska Digitalt Fortalt.  Några dagar senare var det dags för Platsr-presentation på NCK’s årliga vårkonferens i Östersund. Temat för i år var mångfald och kreativitet, vilket givetvis passar Platsr som handen i handsken. Platsr fungerade som ett bra exempel på en öppen och användargenererd sajt inom kulturarvsektorn som bland annat Bente Jensen föreläste om.

Förvaltningen av Platsr rullar på men vi tänker givetvis inte nöja oss med det utan nu kör vi igång en liten utvecklingsomgång i mars 2011. Det kommer framförallt handla om gränssnittsförbättringar för användarna i första skedet, små men viktiga förändringar som bidrar till helhetsintrycket och en bättre användarupplevelse. Det är återigen Mogul, systemutvecklarna som byggt Platsr, som hjälper oss med detta.

Vidare har vi funderat på hur vi ska kunna implementera ett sätt för bland annat museer, föreningar och myndigheter att presentera kulturhistoriskt material på Platsr, och också kunna få egna ingångar till Platsr. Den här tanken har varit med från ett tidigt skede och vi har märkt en efterfrågan från flertalet kulturarvsinstitutioner på en användarvänlig och kommunikativ lösning. Nu har vi hittat en form att utgå ifrånoch vi träffar ett antal intressenter i Stockholm i mars för en möjlig utvecklingsomgång i samverkan efter sommaren. Det känns väldigt kul och lovande!

Maria Logothetis jobbar med Platsr på Riksantikvarieämbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *