Publicerat


Under två intensiva dagar har jag deltagit på presentationer av allt från konserveringsmetodik med IRA, laser och enkla verktyg som borste till återuppbyggnadsprojekt av gamla staden Birzeit i Hebron, Palestina.
Konferensen European Workshop of Cultural Heritage Preservation anordnas på initiativ av bl.a. SMooSH projektet som involverar Rathgen laboratoriumet och Stuttgarts universitet och äger rum i Kulturforum i Berlin. Staden har ett stort antal nationalmuseer (16) och forskningsinstitutioner (3) och en lång tradition av forskning på (museums)föremåls förfall.

Konferensen är intressant som företeelse och har en bra grundtanke att samla alla projekt som jobbar med samma mål och syfte nämligen att hindra och förebygga kulturarvets förfall orsakade av miljöföroreningar. Syftet med det är utbytet att diskutera resultaten samt att samordna för att undvika att projektet jobbar parallellt med samma frågeställningar utan att känna till varandra.

Många projekt är pågående men de flesta avslutas under året vilket innebär att många projekt har börjat nå sina slutresultat varför en del slutsatser kan presenteras. Några av projekten som pågår är SMooSH, 3encult, euchich, Climate for culture, Memori, Musecorr, Smoosh, Stonecore.

Till konferensen har en ambitiös och påkostad dokumentation sammanställts av arrangörerna på Frauenhof förlag (stort företag som stödjer forskning bl.a “Climate for Culture“) där publicerade artiklar (papers) från alla projekt presenteras. På konferensen presenteras ett urval av dessa, 29 av 49 stycken. (Finns att låna hos mig för intresserade).

Det har varit två fullmatade dagar med information. Tonvikten på projekten rör sig inom konserveringsvetenskapens område snarare än inom byggnadsvårdens men som RAÄ:s utsända lyssnar jag för alla. Jag får till min glädje höra av en norsk forskare att om man träffar på svenskar på konferenserna är de oftast från oss!

Dagarna uppsummeras med ett förslag till årlig samling av pågående projekt med en förhoppning och uppmaning att stödet för kulturarv överförs från EU:s sjunde till åttonde “framework programme“. Nästa workshop föreslås hållas i Oslo 2012.

Mina dagar i Berlin avslutas med en stadsvandring i Carl-Johan Vallgrens fotspår (som skrivit en annorlunda guidebok till Berlin) som inkluderar ett besök på Bodenmuseum och den pågående utställningen av renässansporträtt bl.a da Vincis dam med hermelin samt nyligen av (atjärnarkitekten) David Chipperfield renoverade Altes Museum. Onsdagskvällen skall jag frottera mig med EU parlamentariker på NETHERITAGE paneldebatt om den tyska kulturarvssektorn på Pergamonmuseet.

Vill ni läsa mer så hör av er till mig för en mer fullödig rapport!

Rapporterat av: Therese Sonehag, arkitekt på Förvaltningsavdelningen/Kulturvårdsstöd, Riksantikvarieämbetet