Publicerat


Foto: Lars Lundqvist, Riksantikvarieämbetet (CC BY-NC-SA)

Under tre fantastiska dagar har jag presenterat Riksantikvarieämbetets berättarsajt Platsr Riksutställningars Intensivdagar, och jag kan bara konstatera att det här med berättande, de alternativa och personliga berättelserna är väldigt aktuellt! Jag pratade med många under dagarna, men några fastnade särskilt i mitt minne.

Åsa Eriksson, en engagerad kultursekreterare i Bålsta som brinner för att få Bålstas ungdomar att upptäcka sina röster och själva definiera och beskriva sig och sin hemort. Sara Lindquist och Elfrida Bergman som driver projektet Qeering Sápmi där livsberättelsen står i fokus – hur är det att tillhöra två minoriteter samtidigt? Innebär omvärldens attityder att man måste kompromissa? Fokus ligger på kraften i berättandet;  ”Forskning visar att det enda sättet att bryta ner fördomar är att låta människor ta del av livsberättelser” för att citera Elfrida.

Allra sist på Intensivdagarna låg Riksantikvarieämbetets och Berättarministeriets programpunkt ”En väv av berättelser”. Dilsa Demirbag Sten från Berättarministeriet, Agnes Kempe och undertecknad från Riksantikvarieämbetet pratade om berättande, delaktighet och vad som händer när det finns ett forum där man kan göra sin röst hörd. Berättarministeriet jobbar med barn från socialt utsatta områden, hjälper dem att hitta sina egna röster och sitt eget språk via skrivarverkstäder. Platsr är en sajt där berättelsen kan leva vidare genom att andra tar del av den, kommenterar den, kanske bygger på den eller inspireras att göra en egen.

Här kan man lyssna på föreläsningen igen.

Under 2012 samarbetar Riksantikvarieämbetet och Berättarministeriet i ett projekt kring berättande och historia. Det ska bli väldigt spännande!
Slutligen: tack alla för möten, inspiration och inte minst berättelser!

 

>> Sophie Jonasson arbetar med Platsr på Riksantikvarieämbetet