För att skapa bättre harmoni med Europeana har vi reviderat K-samsöks rättighetsmodell (läs den nuvarande här). Nedan publicerar vi ett förslag på ny rättighetsmodell som vi vill ha kommenterar på. Modellen är tänkt att användas för att specificera vad en användare får göra med inlänkat material (t ex ett dokument, en digital bild eller ett filmklipp). Allt material vars metadata levereras till K-samsök ska märkas upp efter denna modell.
I denna modell ingår även att märka all levererad metadata med CC0 vilket skulle innebära att vi kan tillgängliggöra metadatan i K-samsök som Linked Open Data. Detta kommer att kräva en omformulering i avtalet mellan Riksantikvarieämbetet (i egenskap av förvaltare av K-samsök) och institutitutioner som levererar data. Vi jobbar med ett reviderat avtal och kommer att publicera det här, förhoppningsvis inom de närmaste veckorna.
Detta innebär även att rdf-resursen för rättigheter kommer att uppdateras vilket kan innebära om-mappning. Den kommer dock att vara bakåtkompatibel till stor del då t ex Creative Commons-licenser ser ut som tidigare. Som du säkert märker är modellen en kopia av Europeanas modell.
Förslaget
- Public Domain Mark - Används för objekt vars skyddstid har gått ut (maximalt 70 år efter upphovsmannens död) eller som aldrig skyddats av upphovsrätt.
- Creative Commons Zero - Används om informationsförvaltaren vill avsäga sig alla rättigheter till objektet och placera det i Public Domain.
- Creative Commons - De sex ordinarie licenserna som bygger på att informationsförvaltaren äger upphovsrätten till materialet.
- ERKÄNNANDE (CC BY)
- ERKÄNNANDE DELA LIKA (CC BY-SA)
- ERKÄNNANDE INGA BEARBETNINGAR (CC BY-ND)
- ERKÄNNANDE ICKE KOMMERSIELL (CC BY-NC)
- ERKÄNNANDE ICKE KOMMERSIELL DELA LIKA (CC BY-NC-SA)
- ERKÄNNANDE ICKE KOMMERSIELL INGA BEARBETNINGAR (CC BY-NC-ND)
- Unknown -Â Avvänds för objekt där upphovsmannen inte är känd, sk Orphan Works.
Det finns även en möjlighet att leverera metadata om objekt som är helt skyddade av upphovsrätten. Dessa märks på följande sätt:
- Rights reserved – free access - Objektet finns tillgängligt för alla i sin helhet men får inte återanvändas utan tillstånd.
- Rights reserved – paid access - Objektet finns tillgängligt på nätet men måste betala för att se det i sin helhet (t ex via en engångskostnad eller prenumeration)
- Rights reserved – restricted access - Tillgången till objektet är begränsat på andra sätt än att användaren måste betala för det, t ex registrering eller annan kontrollerad tillgång.
Vi är osäkra på om de tre sista ska få en svensk översättning eller om det görs i applikationerna. Vad tycker du?
Läs tidigare inlägg om Europeanas och K-samsöks rättighetemodeller här och här.
>> Johan Carlström – systemförvaltare för K-samsök