Publicerat

Idag blev jag uppmärksammad på att Fornfynd, en app i vilken du kan söka fram fornminnen direkt i din iPhone, ligger på App stores topplista över mest nedladdade appar. Fornfynd har funnits för nedladdning sedan 2011 och använder K-samsöks API för att hämta data från FMIS (dvs data om fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar). Troligtvis har topp-placeringen något att göra med att MacWorld presenterade Fornfynd som dagens iPhone-app den 19/6. Appen har sålts i några tusen exemplar på det dryga år den legat ute.

 

Detta är ett bra exempel på vad som kan hända när man släpper sin data fritt för användning av tredje part. Det väcker även en del tankar kring det som kallas ”kommersiell användning”. Appen kostar 15 kr vilket rimligtvis borde klassas som kommersiellt. Detta gäller även innehåll, t ex digitala bilder. Ett foto med Creative Commons-licensen Creative Commons Erkännande IckeKommersiellt skulle t ex inte gå att använda i en sådan app. Dessutom riskerar man att hamna i en gränsdragningsproblematik där man, som användare, måste avgöra vad som är t ex kommersiellt och risken finns alltid att man väljer att inte använda t ex en bild för att vara på den säkra sidan. Friare och öppnare licenser leder således till färre problem för tredje part (utvecklare, turism, skola mm) som vill använda metadata och innehåll.

Under hösten kommer vi att implementera ett nytt avtal/överenskommelse som de institutioner som levererar data till K-samsök skriver på (finns att läsa som förslag/utkast). I detta ingår bl a att all metadata märks upp med Creative Commons Zero (CC0) vilket säkerställer att den metadata man hittar i K-samsök är fri att använda, även kommersiellt. Eventuellt innehåll (t ex digitala bilder) som det finns länkar till i metadatan kan dock vara skyddat på annat sätt (t ex med Creative Commons).

>> Johan Carlström är systemansvarig för K-samsök på Riksantikvarieämbetet.