Publicerat

Fisketur på Sälgsjön

Fisketur på Sälgsjön, Kalvsnäs. Ca 1930. Foto: Förmodligen Linus Andersson, licens:  cc-by-nc-nd

Vem kan motstå gamla fotografier? Det finns många fotonördar på webben som jublar varje gång en ny institution lägger ut material, t ex på Flickr Commons. Själv tycker jag ändå att det som känns allra mest speciellt är när man får ta del av ett familjealbum. Om man söker på “släkthistoria“ på Platsr så kan man t ex hitta YlvaS fantastiska samling av släktberättelser och gamla fotografier. Hon tycks ha haft ett antal fotografer med känsla för tajming i släkten. För att se fler bilder och ta del av historierna bakom dessa fångade ögonblick, kika in på YlvaS släktplatserPlatsr!

Kalvsnäs 1936

Kalvsnäs 1936. Foto: Förmodligen Linus Andersson, licens:  cc-by-nc-nd

Potatisskalning

Potatisskalning. Foto: okänd, licens:  cc-by-nc-nd

Köket

Köket.  Foto: Arne Sohlström, licens:  cc-by-nc-nd

>>Sophie Jonasson arbetar med Platsr på Riksantikvarieämbetet

3 kommentarer

  1. Jättefina bilder, men jag ställer mig frågande till licensieringen.

    Bilderna ovan skulle nog ingen hävda är annat än fotografiska bilder, och alla fotografiska bilder tagna före 1969 har utslocknad upphovsrätt.

    Hur har ni tänkt när ni märkt dem med cc-by-nc-nd?

  2. Hej Katarina!

    Jag håller helt med, det är absolut troligtvis slocknad upphovsrätt, men eftersom användaren har satt denna licens så låter jag den följa med. Det är många som gör fel (på Platsr och andra ställen, trots hjälptexter), både enskilda och kulturarvsinstitutioner. Det är nog en process, det här med att kommunicera cc-licenser och när de är aktuella. Kunskapen ökar förhoppningsvis hela tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *