Publicerat

k-podd-artwork-4

Äntligen är avsnitt fyra här. I det här avsnittet så får vi lära oss väldigt mycket om färg och sten och färg på sten av Helen Simonsson och Kathrin Hinrichs Degerblad som arbetar på kulturvårdsavdelningen på Riksantikvarieämbetet i Visby.

Vi pratar om Game of Thrones och Jon Snows öde, om hur man vårdar till exempel runstenar och varför rengöring inte alltid är det bästa för stenen. Lav på stenar, är det bra eller dåligt? Finns det motsättningar inom stenvården? Helen berättar om Plinius syn på nymodigheter, Kathrin om trender inom färger genom åren och båda påpekar vikten av att dokumentera all rengöring så noggrant som möjligt.

Vi får förklarat att sten är inte ett evigt material utan man behöver veta hur man tar hand om stenarna, där kommer till exempel runstensfaddrar in. Helen berättar vad en runstensfadder kan göra. Men vilken sorts sten håller bäst och vilken håller sämst? Kan man göra samma vård på alla stenar? Får vem som helst vårda runstenar och vart vänder man sig när man har frågor om runstensvården?

Helen skickar också med att det ska vara infrarött ljus för att man ska se det blåa pigmentet Egyptian Blue. Här finns ett klipp från British Museum om hur det gick till när de upptäckte det.

Katrin berättar om ett arkiv med prover från olika håll som finns här på Riksantikvarieämbetet. Bland annat om prover från Stockholm slott.

Visste ni att man ibland inte bara målade i ristningarna i stenarna utan ibland finns det både målningar och ristningar?

Helen förmanar om plantering vid runstenar, gravstenar och stensocklar.

Emil, som är ny programledare i det här avsnittet, passar dessutom på att flika en fråga om hans tennsoldater.

K-podd går att lyssna på här på K-blogg, på iTunes och på Soundcloud. Högerklicka här om du vill ladda ner filen.

Vi lovar också att avsnitt 5 inte ska dröja så här länge.