Publicerat

Kvinnor och män iklädda badkläder på en klippa.
Sällskap iklädda badkläder på en klippa, troligtvis i Helsingborgstrakten. Foto: Göteborgs stadsmuseum, Public Domain

Sommaren är äntligen här, även om värmen just nu lyser med sin frånvaro. Vad kan då passa bättre än att dyka ned i det fantastiska digitala kulturarv som så många av våra kulturarvsinstitutioner gör tillgängligt för oss alla?

Förbättrad datakvalitet och nya partners

Under våren har vi i K-samsöks förvaltningsteam jobbat tillsammans med våra 64 fantastiska partners för att mer data ska bli tillgängligt för fler. Bland annat ingår vi i Europeana Common Culture, ett projekt delfinansierat av EU-kommissionen, där ett av målen är att höja kvalitén på data samt tillgängliggöra mer kulturarvsdata.

Arbetet med att material från fler svenska kulturarvsinstitutioner ska finnas sökbara i Europeana har intensifierats i och med detta projekt. Under våren har digitala samlingar från Jamtli, Falbygdens museum, Göteborgs naturhistoriska museum, Kulturen i Lund, Östergötlands museum, Värmlands museum och Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister skördats upp i Europeana. Det svenska bidraget via K-samsök har i och med detta ökat med över 370 000 objekt. Den största delen av de nya objekten är även öppet licensierade, vilket innebär en högre kvalitetsklassning i Europeanas Publishing Framework.

Två unga kvinnor i baddräkt på strand
Två unga kvinnor i baddräkt på strand. Malen, Båstad, Skåne. Foto: Gunnar Lundh, CC BY

Så här strax innan sommarledigheterna har vi kontaktat ett 100-tal olika kulturarvsinstitutioner för att berätta om möjligheterna med att tillgängliggöra sina digitala samlingar via K-samsök och Europeana. Givetvis hoppas vi på att flera av dessa kommer att synas i K-samsök framöver och att fler på så sätt kan få ta del av dessa institutioners skatter.

Fler nyheter och planer för hösten

Det är fler saker som på gång framöver i anslutning till K-samsök. I slutet av oktober kommer K-samsök att gå över från http till https. Det här är främst en säkerhets- och kompatibilitetsuppdatering, som skyddar användarnas sekretess och integritet, och placerar K-samsök i linje med best-practice på den övriga webben. Övergången kommer att underlätta anrop mot K-samsöks API från webbläsaren på https-sidor. Redan i början av september kommer det att finnas en testmiljö för dem som behöver detta. Bytet kommer att påverka alla som använder sig av K-samöks API. Alla som redan idag har en API-nyckel kommer att få ytterligare information om övergången, men om du har några frågor redan nu, är du välkommen att höra av dig på ksamsok@raa.se

Att nå ut med information i dagens brus är inte alltid så lätt. Därför kommer alla användare av K-samsök inom kort att kunna få information om ändringar i tjänsten genom att prenumerera på ett RSS-flöde. Håll utkik på www.raa.se där information om detta kommer att publiceras.

Framför en husvagn ligger en kvinna i en hängmatta. Bredvid sitter en annan kvinna och en pojke. I bakgrunden syns en annan husvagn.
Husvagnscamping. Foto: Helsingborgs museer, Public Domain

Ett antal studenter från Uppsala universitet Campus Gotland har under våren gjort sina studentarbeten på K-samsök. Redan nu kan vi se att vi kan ha direkt nytta av vissa delar i vårt jobb med att höja datakvalitet och förbättra metadata.

I början av september bör ni ha lite extra uppmärksamhet på Riksantikvarieämbetets Instagramkonto. Då tar vi nämligen följe med Akka och Nils Holgersson för att göra en resa genom Sverige via det fantastiska materialet i K-samsök! På detta sätt vill vi visa den bredd som finns på materialet från våra museer och kulturarvsinstitutioner.

Två kvinnor springer i vattenbrynet.
Sköna dagar på stranden, i Vänern eller vid tältet den sista sommaren före kriget, här Bomstadbaden. Foto: Värmlands museum, Public Domain.

Till sist vill vi även berätta att vår söktjänst Kringla, som bygger på data från K-samsök, har ökat markant i antal besök. I jämförelse med första halvåret 2018 har antal besök i snitt per dag ökat med 64% under 2019 till strax under 1000 sessioner dagligen. Detta är mycket glädjande och visar på att allt fler hittar till vårt digitala kulturarv.

Med detta vill vi i K-samsöks förvaltningsteam önska er alla en riktigt härlig sommar och hoppas att ni hittar några riktiga guldkorn i våra tjänster under sommarens långa och lediga dagar.

2 kommentarer

 1. Spontant skulle jag anta att ”Sällskapet iklädda badkläder” håller till en bra bit längre upp på västkusten. Någon känner säkert igen några på bilden, svårare är det att avgöra platsen. Men identifieringspyssel är kul.

 2. Apropå datakvalitet såg i veckan Ksamsök laddade upp i Wikidata egenskaper för vissa socknar. När vi kollar http://www.ksamsok.se/resurser/geografisk-auktoritet/ socknar med det dokument RAÄ publicerat så stämmer dom inte. Eftersom båda refererar samma sockenkod är problemet mindre men att hävda att ett icke komplett dataset i RDF är en geografisk auktoritet för socknar och skall saker dom detta spridas till Europeana känns fel.

  Skulle vara bra om Ksamsök pratar ihop sig med RAÄ och inte som nu säger att ni är/har en socken Auktoritet och att det finns olika uppsättningar med socknar. Vi ser detta direkt på Wikidata som för varje socken har en tydlig artikel. Att den “egen uppfunna“ socken auktoritet sprids till Wikidata där denna otydlig, brist på dokumentation om varför detta är en Auktoritet för socknar syns direkt och till slut drabbar Ksamsök att ni inte verkar ha ordning på era dataset är inte bra. Skall ni koppla ihop er med Länkad data och Europeana känns det som det finns en risk när inte saker är bättre dokumenterade och under versioskontroll plus att det för en användare är väldigt förvirrande att det RAÄ gjort i ett projekt inte är det som finns i Ksamsöks auktoritetsfiler. Fler än jag har reagerat. Även att de RDF filer som finns saknar beskrivning och version och bra källor..

  Skall man kalla något en auktoritet så bör det finnas tydlighet se https://sv.wikipedia.org/wiki/Auktoritetsdata
  Tittar vi i rdf filen idag så refereras sv:Wikipedia och inget annat. Wikipedia/Wikidata är aldrig tänkt att vara en auktoritet så man kan på sin höjd säga samma som eller SKOS:Exact

  rdfs:seeAlso används vilket är väldig vag koppling se https://www.w3.org/wiki/UsingSeeAlso#/search dvs. det ger inte användaren trygghet vad ni syftar på och skall ni ha tydlighet/trovärdighet bör saker källbeläggas. Vi har även sett detta “anti-pattern“ hos Libris att ange Wikipedia som källa vilket tyvärr säkert blir vanligare då Wikipedia växer och förståelsen för hur saker skall källbeläggas minskad

  Se längre inlägg hur enkelt länkad data pekar på att Ksamsöks auktoritet i en RDF fil och RAÄ(sockenkoder) i ett PDF inte har 1 1 https://phabricator.wikimedia.org/T227554 förhoppningsvis kommer Lantmäteriet att ta fram nya socken dataset med Tora projektet med verifierade källor dvs bättre trovärdighet….
  men tills dess använd de data som RAÄ tagit fram tidigare vilka socknar som finns ingen vinner på att RDF filen och PDF båda hävdar att de innehåller Sveriges socknar men skiljer sig i innehåll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *